Med målet i sikte

Klas Ekegren laddar magasinet med kulor och trycker in det i pistolen. En väldigt bekant handling som du sett tusentals gånger på film. Han visar hur vapnet ska hållas och ger mig säkerhetsinstruktioner (som att pipan alltid ska peka mot målet, även när den inte är skjutklar), sen får jag prova. Vi står femtio yards från målet på Halmstads Sportskytteklubb och jag kan inte se vart jag träffar.

Klas får förklara hur det egentligen går till.

– Skyttet är väldigt enkelt, det är ett par saker man ska göra; hålla pistolen still när man kramar avtryckaren och sikta rätt, det är ungefär det det handlar om.

Det låter lätt, men faktum är att utan kikarsikte är målet inte synligt. Klas berättar att man måste överge kroppen och gå helt på intuition.

– Vi tränar in alla moment så att de sitter i benmärgen. Sen får man släppa kontrollen och låta kroppen själv ta över finjusteringarna. Det går inte att träffa om man ser hur långt borta målet är. Det är nästan omöjligt att göra medvetet. Det måste ske på intuition. Det finns en massa tricks för att släppa kontrollen. Man kan ställa ner siktet så man inte siktar mitt i, utan man har en diffus punkt för att inte styra kroppen. Dina händer är bättre på att sikta än huvudet. Det är lite hokus pokus där. Alla de där skumma sakerna som gör att man kan sätta ett hål i mitten på femtio meter är rätt så häftigt.

Precision Pistol Competition är en gren som startades av den Amerikanska polisen, man skjuter från olika avstånd. Det börjar med sju yards och slutar med femtio. På det kortaste avståndet har man 20 sekunder på sig att avfyra 12 skott, då måste man också byta magasin så det går ganska fort.

– Mentalt så rensar du ut, om du har ett stressigt jobb. Allt försvinner när du är här. Det märks direkt om du inte blev riktigt klar på jobbet och inte lyckas släppa det så syns det på tavlan.

Den andra viktiga aspekten för Klas är det sociala.

– Det är skitmysigt att komma hit och snacka med gubbarna. Allt som finns här är byggt av medlemmar, så man bestämmer att nu har vi byggdag och då kommer alla hit och bidrar med sitt. Det är asmysigt att göra det.

Han beskriver klubben som en liten oas, där allting är enkelt och avskalat.

Klas är dessutom skådespelare, för ett par år sen var han med i filmatiseringen av Fröken Julie som gjordes på Skottorps slott. Han hade en av huvudrollerna.

– Vi var där hela sommaren, det var fantastiskt roligt. Vi bodde på slottet.

Han berättar att det finns en sak i film och TV som stör en insatt skytt.

– Att de alltid har fingret på avtryckaren. Det har man aldrig förutom när man har målet i sikte. Och de är inte medvetna om vart pipan är riktad. Oavsett om du är militär, polis eller sportskytt så måste du alltid vara medveten om vart pipan är riktad, säger Klas med ett leende.

 

Text och Foto: Anders Jauring