Omars gröna chipsfabrik

En stor dos entreprenörskap, höga ambitioner, kärlek till råvarorna och massor av grönkål. Det är grunden i Omar Abdous nya koncept;
Dr Green’s Rawchips.

Det är tidig morgon, men i chipsfabriken i Getinge är arbetet redan i full gång. Omar förbereder i fabriken inför dagens chipstillverkning. Men det är inte vilka chips som helst som tillverkas där, utan grönkålschips. Visst kan det verka otippat, att göra chips på grönkål, men för Omar var det på många sätt självklart. Att det blev just i Getinge föll sig också naturligt, dels för att Omar är bosatt där med sin fru och deras barn, men också för närheten till råvarorna.

Omar är 28 år, en man med höga ambitioner och många idéer. Han växte upp på Andersberg i Halmstad och berättar att han redan som barn var lite av en entreprenör:

– Jag brukade leta upp gamla serietidningar i containrar som jag sedan gick runt och sålde till grannarna.

Han berättar också hur uppväxten i Andersberg präglat honom. Om den stora gemenskapen där barn, alla med olika bakgrund, lekte tillsammans på gården. Men också om känslan av utanförskap och om att inte riktigt tillhöra det svenska samhället. Omar menar att uppväxten har gett honom en vilja och drivkraft att kämpa hårdare än alla andra för att komma dit han vill.

Som vuxen fortsatte han sin bana som entreprenör och lanserade 2014 sitt första stora framgångskoncept; en glasskiosk i Picassoparken i centrala Halmstad.

­– Kioskens framgångskurva gick spikrakt uppåt, men lika snabbt upp gick även min vikt, berättar Omar.

Till slut vägde Omar över 100 kg och i december 2014 bestämde han sig för att göra någonting åt sin ohälsosamma livsstil. Genom att börja äta rawfood gick han ner 16 kg på två månader. Men Omar tyckte att rawfoodkosten emellanåt kunde vara lite tråkig, och där någonstans föddes idén. Han sålde därmed sin glasskiosk för att istället tillverka grönkålschips.

Att det skulle bli just grönkålschips var självklart. Till skillnad från potatis så innehåller grönkålen mindre kolhydrater och mer vitaminer.

– På bara 20 gram av våra grönkålschips så får man i sig över 150 % av det dagliga intaget man behöver av vitamin A och C, berättar Omar.

Han menar också att det är viktigt att det finns andra alternativ än friterade potatischips som ofta innehåller mycket transfetter.

– Snacksmarknaden är lite tråkig och ensidig idag, vi känner att vi vill röra om i grytan bland chipsproducenterna i Halland.

Grönkålschipsen kommer till skillnad ifrån traditionella potatischips inte friteras, istället lufttorkas de, vilket gör att alla näringsämnen behålls. Omar vill med sina chips även lyfta grönkålens status.

– Grönkålen symboliserar Halland och jag är ju uppvuxen här och har haft grönkål på julbordet sedan jag var liten, men jag hoppas att den i framtiden kan ses som något mer än en gröda som bara äts på julen.

Det är ett modigt beslut att gå från glassförsäljning i en sommarstad till att tillverka grönkålschips, men Omar har redan märkt av ett stort intresse för chipsen. Vid lanseringen i november fanns chipsen i de flesta eko- och hälsobutiker i Sverige. Chipsen kommer även säljas i övriga Skandinavien och Europa.

– Det finns en stor förfrågan på glutenfritt, rawfood och ekologiskt just nu, och vår produkt uppfyller alla de kraven, förklarar Omar.

Ambitionen för verksamheten är tydlig; att bli Skandinaviens största producent av rawchips. Men samtidigt är småskalighet och kvalitetskontroll genom alla steg av produktionen viktig.

– Vi vill hålla det småskaligt och satsa på kvalitet i varje förpackning.

Det är en noggrann process grönkålen går igenom innan de blir till färdiga chips, från tvättning och smaksättning till torkning. Allt görs för hand, på färska råvaror, utan konserveringsämnen eller tillsatser och på grönkål från de bästa gårdarna runt om Getinge.

– Riktiga råvaror blir riktig mat, tillägger Omar.

Omar har en spännande och hektisk tid framför sig då efterfrågan av chipsen blir allt större och han medger att livet som entreprenör kan vara tufft. Men när han pratar om sina stora ambitioner för Dr Green’s Rawchips, så finns det inget tvivel i hans röst på att han kommer klara det.