Pingis VM i Halmstad

Den 29 april till den 6 maj kommer Halmstad att visa upp sig från sin allra bästa sida. Solen kommer att skina, Halmstadborna kommer att vara på sitt allra bästa humör. Uteserveringarna på Lilla Torg har haft premiär och fyllts till bredden av rosérstande sollapande Halmstadbor.  Allt kommer att vara precis så som det brukar vara för den lilla sommarstaden ngs Västkusten. 

Förutom att allt inte kommer att vara precis som vanligt, tvärtom. För drygt två kilometer bort, i Halmstad Arena, kommer de största stjärnorna i en av världens största sporter göra upp om de mest prestigefyllda av medaljer. De kommer att följas minutiöst av omkring 350 miljoner TV-tittare från jordens alla hörn.

– Det är Sveriges största idrottsevenemang 2018 sett till antal deltagande nationer och antalet tv-tittare och förmodligen det största någonsin i Halmstad/Hallands historia, säger Johnny Ewerstein, projektledare för mästerskapet. Att Halmstad stod som vinnare när det internationella bordtennisförbundet under VM 2013 i Paris avgjorde var kommande VM-arrangemang skulle hamna kom det som en chock för många. Men inte för projektgruppen som med hjälp av ett gediget förarbete och samarbete med 2016 års arrangörer, Malaysias huvudstad Kuala Lumpur, som lyckades knipa arrangemanget framför näsan på bland annat New Delhi.

 

Halmstadborna lär känna en enorm stolthet över sin kommun som jobbat intensivt och långsiktigt med att öka intresset för bordtennis och det kommande världsmästerskapet som verkligen sätter Halmstad på den internationella idrottskartan. Man har bland annat arrangerat ett OS-kval, en World Cup där de tjugo bästa herrarna i världen deltog samt tävlingen Legends Tour, där gamla stjärnor som Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson spelade mot bland annat kinesiska veteraner.

För att öka intresset ytterligare och verkligen få mästerskapet att bli ett evenemang för alla startades ett projekt kallat PING PONG POWER av Destination Halmstad, Svenska Bordtennisförbundet. Med stort stöd från en av VM-sponsorerna, Butterfly, har hela 100 bordtennisbord kostnadsfritt delats ut runt om i kommunen där vem som helst får spela bordtennis. Dessa finns på skolor, äldreboenden samt på offentliga platser. Även Laholm och Falkenberg har fått bord tilldelade och de har delats ut med hjälp av de lokala bordtennisklubbarna på respektive ort. Syftet är självklart – att göra bordtennis mer tillgängligt samt skapa intresse för kommande världsmästerskap. Men det finns även en hälsoaspekt. Forskning visar att bordtennis är en väldigt bra motionsform och effektiv som behandling mot såväl Alzheimers som Parkinsons sjukdom.

 

För att arrangemanget ska bli så bra som möjligt arbetar Johnny och hans kollegor hårt.

– Vi har hela tiden jobbat med taglinen ”Welcome to the Next Level” och det är exakt vad vi strävar efter i allt vi gör. Vi jobbar hårt för att presentera sporten och evenemanget på ett fantastiskt sätt i och utanför Halmstad Arena. Vi hoppas också att det skall bli en folkfest man sent skall glömma och att folk sluter upp för att ta del av detta.

 

Vill man uppleva Halmstad i sitt esse ska man således ta en paus från sin Prosecco och bege sig till Halmstad Arena den 29 april till den 6 maj för att uppleva idrott när den är som absolut bäst.

 

—————————————

 

 

 

När VM i bordtennis slår upp dörrarna den 29 april i Halmstad Arena är det Kina som står som favoriter på både herr- och damsidan. Men det är ett favoritskap som inte är så självklart. Inte för att Kina har gått ner sig. Utan för att konkurrensen har skärpts.

 

På damsidan är det framförallt Japan och Hong Kong som hotar Kina om guldmedaljen. Men både Österrike och Rumänien är bra nog för att ställa till det och nå en medaljplacering.

 

Kina leds av superstjärnorna Chen Meng och Zhu Yuling som den senaste tiden har lagt beslag på första- och andraplatsen på världsrankingen och är av många ansedda som världens bästa landslag alla kategorier. Att rå på dessa kommer således att bli mycket svårt.

 

En vinst för publiken såklart då det kommer att spelas pingis i absolut världsklass redan från första dagen av mästerskapet, då alla de bästa nationerna går in i turneringen. De som var garanterade att se Sverige spela bör ta sig till arenan redan i inledningen av tävlingen för då avgörs gruppspelet med långa dagar av underhållning, säger projektledare Ewerstein.

 

På herrsidan är det betydligt jämnare. Kina tillsammans med världsettan Tyskland är favoriter. Dessa två tillsammans med Japan och Frankrike lär spela om medaljerna även om några utmanare finns. Bland annat Sverige som just nu är rankade som åttonde bästa nation. En bra lottning och ett ihållande bra spel kan leda till medalj om allt stämmer.

Sveriges herrar leds av två stycken Karlsson med anknytning till Halmstad. Mattias spelar i Halmstads Bordtennisklubb och är rankad 32 i världen och Kristian –  som har spelat i HBTK – är rankad 22.

 

Damerna leds av duktiga och trefaldiga EM-medaljören Matilda Ekholm från Linköping, rankad 25 i världen. För damerna är det ändå en betydligt tuffare väg mot en final. Därför menar Johnny Ewerstein att de svenska landslagen kommer att behöva allt stöd de kan få och hoppas att folk sluter upp.

– Klä er gärna i passande färger och värm upp stämbanden. Det här kommer bli en fest, fastslår Johnny.

 

Turneringen spelas på både herr och damsidan av 72 lag. Dessa är uppdelade i ZZ antal grupper med YY i varje. I grupperna möter först alla lag alla i matcher om fem set, där två spelare spelar två matcher vardera och en spelare spelar en match.  Ur gruppen går sedan QQ lag vidare till slutspel.

Sveriges damer ska i gruppen möta STOCKHOLM, UPPSALA, VÄSTERÅS. Och herrarna ska möta MALMÖ, HELSINGBORG OCH YSTAD.