Pippi styrkestrump

18 år, 150 cm lång och flerfaldig världsrekordinnehavare tillika världsmästarinna i styrkelyft. Mia Engrenius, även kallad Pippi, är Halmstadtjejen som för drygt två år sedan, på skoj, anmälde sig till en tävling i styrkelyft och slog inofficiellt svenskt rekord i marklyft i sin första tävling.

I maj 2014 dök en tävling i styrkelyft upp på Mia Engrenius flöde på Facebook, en tävling Mia på skoj valde att anmäla sig till, helt ovetande om vad hon gett sig in på.
– Det verkade spännande, förklarar hon.
Väl på tävlingen fick hon en förklaring i vad styrkelyft egentligen var och hon fick chansen att testa alla grenar instruerad av en coach innan det var dags att tävla. När Mia väl kommit hem ringde telefonen och det visade sig att hon i tävlingen slagit inofficiellt svenskt rekord i marklyft, och hon var fast. Klubben, Halmstad TSK, ville inte släppa taget om det unga stjärnskottet och erbjöd henne att återkomma. Nu har Mia tränat frekvent i snart tre år och än är hon ganska grön, ganska ny, som hon själv beskriver det.

Det är tillsammans med coachen Oscar Björk, den kille som under hennes första tävling gav henne instruktioner, som Mia skriver sin framgångssaga.

– Det sa klick direkt, berättar Mia.

Sedan dess har de varit ett starkt team. Om det inte vore för Oscar är Mia övertygad om att hon inte skulle vara så bra som hon är idag.

– Det är en trygghet att veta att Oscar alltid är där för mig och att han alltid ställer upp för mig. Han har hjälpt mig att växa, förklarar hon.

Så pass tidigt som två månader in i sin karriär började Mia jämföra sig med sina konkurrenter, som kunde vara många år äldre än hon själv. Hon satte ribban högt och såg andras framgång som ett större hot, större än vad hon såg sin egen potential som en framgångsfaktor, och det är vid tillfällen som dessa som Oscar haft en speciellt stor betydelse. Oscar skickade en gång till henne, “Det kommer alltid finnas människor som är bättre än du, men du har bara hållit på i ynka två månader. Du måste tänka på din egen prestation istället för att fokusera på konkurrenterna”. Ett meddelande Mia beskriver som avgörande för det psyke hon har idag.

Trots att Mia har en genuin passion för sin sport och ett tunnelseende utan dess like är inte alla pass lätta och roliga att ta sig igenom. Att ha press på sig från folk runtomkring är inte alltid heller det lättaste, även om den största pressen är den hon skapar själv. Men det är vid de tunga passen hon utvecklas och de är de som blir avgörande när tävlingarna väl är komna. Med ett pannben av stål är Mia inte den som ger sig och trots att hon hårdtränar varje vecka, har hon en mycket avslappnad bild till träning.

– Jag bara kör mitt race utan att fundera så mycket, säger hon.

Skulle hon någon gång känna sig omotiverad tänker hon på känslan som infinner sig i kroppen under ett perfekt lyft, under en tävling, och att stå högst upp på prispallen. En känsla hon utan tvekan vill uppleva igen och igen. En känsla av att det satt helt perfekt, en perfektion som kräver hårt slit för att klara av.

Kanske kan man tro att det skulle vara speciellt tufft att vara kvinna i en sport som styrkelyft, men Mia beskriver en annan bild. Uppdelningen mellan antal killar och tjejer är ganska jämn och det verkar inte som om Mia möter särskilt hårt motstånd som kvinnlig styrkelyftare.

– Det är så klart att någon har kollat snett på en, men för det mesta möter jag positiv feedback. Människor i min omgivning är riktigt imponerade av mig, berättar hon.

Mia är en tjej med mycket skinn på näsan som redan tidigt visade var skåpet skulle stå och hon är definitivt ingen man trampar på. En attityd som gjort henne till en förebild för andra tjejer.

Precis som många ungdomar idag gör, använder Mia Engrenius sociala medier för att sprida sitt passionerade intresse för styrkelyft. Ständigt får hon mail om hur hon via sina sociala kanaler lyckats förmedla självförtroende till sina följare, något som för Mia ibland kan vara svårt att ta in.

– En gång hörde en tjej av sig till mig och berättade att jag hade räddat hennes liv. Det är svårt att greppa, tycker hon.

Och Mia är inte klar ännu. Nu ligger fokus på att få delta i SM i bänkpress i november, EM i full utrustning i april och VM i full utrustning i Orlando i september nästa år.

– Det är visserligen ännu inte säkert att jag får åka på tävlingarna, men det ser ljust ut. Väl där skall jag känna mig starkare än någonsin! avslutar hon.

Inforuta:
Namn: Maria Engrenius
Ålder: 18 år
Familj: Mamma & Bosse, Pappa & Anette, brorsan Tim, pojkvän Markus, katt Putte
Gör: Tränar styrkelyft

Utbildning: Precis tagit studenten från Estetiska programmet, med inriktning foto på Sturegymnasiet.

Om fem år: Ingen aning. Lever, äter och mår för jäkla bra.

Titlar:

  • Svensk/Nordisk/Världsmästare i klassisk styrkelyft
  • Världsmästare i utrustad bänkpress
  • Svensk mästare i bänkpress
  • Europamästare i utrustad bänkpress
  • Svensk/Nordisk/Europeisk/Världsrekordinnehavare i:
  • Bänkpress
  • Marklyft
  • Totalen (Alla tre inom klassisk styrkeklyft)

Styrkelyft är en sport som inkluderar de tre grenarna knäböj, marklyft och bänkpress.

Text: Casandra Hallberg

Foto: Privat