Platsen för det oväntade mötet

Längs vackra Prins Bertils stig ligger Grötviks hamn, och mitt i hamnområdet finns en gömd pärla i form av ett café. En plats som drar till sig stora och viktiga namn som har något att berätta.
2010 ersatte Anders Widén det gamla fiskrensningsbordeti Grötvik med en brygga och öppnade BryggCaféet. Det är ett mysigt café precis vid vågbrytaren, med småbåtar som närmaste granne. När man blickar utfrån bryggan möts man aven magisk utsikt och känner doften av hav.
— Jag erbjuder en plats där människor kan mötas och prata, berättar Anders och fortsätter: Varje människa har en berättelse att dela med sig av och hos oss får de människorna chansen att göra det och vi försöker lyssna inte bara höra.
Ett återkommande och uppskattat inslag på bryggan är de inbjudna talarna som kommer och delar med sig av sina historier och erfarenheter. När Anders bjuder in föreläsarna utgår han från tre kriterier, där det första är att personen ska ha någon anknytning till Halland eller Kattegatt, sen någon form av kändisvärde och till sist ha något intressant att säga.
Några av namnen som tidigare stått på bryggan är pingislegenden Jörgen Persson, komikern Tomas Petersson och tennisspelaren Sofia Arvidsson.

— Varje talare får 30 minuter på sig att föreläsa om ett eget valt ämne och när tiden har passerat ringer jag i skepparklockan och då går vi över till att samtala mellan gäst och publik, förklarar Anders.
Förutom dessa föreläsningar erbjuder BryggCaféetkvällar med allsång, dans och quiz. Grötviks hamn är känd för att aldrig lämna någon besviken när det gäller att fiska krabbor. Hos BryggCaféet finns utrustningen som behövs för att lyckas och det är en populär aktivitet hos de yngre gästerna, samtidigt som de vuxna kan dricka kaffe och bara njuta.
När flaggan vajar i Bäckagårdskorset vet du att BryggCaféet har startat kaffemaskinen och härlig mat finns till försäljning. Det är helt klart värt ett besök i sommar och vem vet kanske träffar du en vän för livet?
För mer information om aktiviteterna besök gärna BryggCaféets hemsida www.bryggcafeet.com.

Några av talarna sommaren 2017:
Anders Kompass- FN/UD diplomat som blev whistleblower när han 2014 avslöjade franska soldaters övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. Han stängdes av för tjänstefel men blev 2015 friad och arbetar idag på Utrikesdepartementet.
Anders Thornberg- Halmstadkillen som körde till Stockholm och blev chef för SÄPO. Har arbetat på SÄPO sedan 1990 och sedan 2012 varit chef. BjörnRanelid- Mannen som skrivit 34 böcker och uppträtt framför publik 3500 gånger. Björn är en kulturpersonlighet som mottagit både Aftonbladets litteraturpris och Augustpriset.
Ian Wachtmeister- En greve, författare, företagsledare samt politiker. Bildade tillsammans med Bert Karlsson partiet Ny Demokrati och var riksdagsledamot 1991-1994.
Johan Staël von Holstein – Entreprenören som var med och grundade Icon Medialab. Han är en aktiv kolumnist och samhällsdebattör som även skrivit två böcker.
Peter Wahlbeck – En ståuppkomiker som 2012 öppnade ett eget konstgalleri. Peter gillar även att engagera sig i samhällsdebatter.
Johannes Brost- ”Jokern” på fartyget som för tredje gången tackat ja till att komma och umgås på bryggan. Förutom sin medverkan i Rederiet har han även spelat i julkalendern ”Stjärnhuset”.
Gudrun Schyman- Politikern som grundade partiet Feministiskt initiativ, och som innan dess arbetade som socialarbetare.

Text: Frida Hansson Foto: Viktor Dunér