Pole Dance

Sporten som Stockholmarna inte förstod sig på välkomnas av Falkenbergarna. 
Theres berättar hur vem som helst kan få magrutor.

En träningsform som har vuxit snabbt i Sverige de senaste åren är pole dance, eller pole fitness som det också kallas. Theres Nilsson som har öppnat Purple Pole Studio i Falkenberg berättar att pole dance har funnits i Sverige i ungefär 9 år men har bara varit erkänt som sport sedan 2011 då SM gick första gången, det är dock först 2014 som vi i Sverige tävlar under nationella regler. Inom pole dance kan du tävla i singel eller i par och uppträdandet bedöms av flera domare som poängsätter olika moment.

Theres har hållit på med dans i hela sitt liv. Hon började med balett som femåring och när hon var 15 år flyttade hon till Stockholm för att gå på dansskola. Efter ett par år i Stockholm flyttade hon till Tyskland för att gå på skolan Iwansson Schule. Där stannade hon tills hennes läkare konstaterade att hon hade förstört sin rygg och aldrig mer skulle kunna dansa. Theres var då bara 19 år och hennes värld raserades vid beskedet – dansen var hennes liv och passion. Hon valde att komma hem till Sverige och utbildade sig inom anatomi, fitness, kost och till dansinstruktör, men tyckte till en början inte alls om att instruera.

– Jag kunde inte förstå att alla inte ville bli proffs utan bara tränade för skojs skull.
Hon tog ett uppehåll från att arbeta med dans under några år och öppnade istället en frisörsalong. När hon behövde en nytändning inom dansen testade hon på pole dance. Hon fick tillbaka sin inspiration och efter två terminer på Stockholm Pole utbildade hon sig till instruktör inom pole fitness.

Theres berättar att i Stockholm har pole fitness fortfarande en ”strippstämpel”. Många har fördomar och det hände att folk kastade ägg på porten till dansstudion. Det var också svårt att få lokaler, så fort man berättade att man skulle sätta upp stänger backade gymägarna. Annat var det då Theres kom till Falkenberg.

– Jag upplever att folk är väldigt ”open minded” här, jag har inte mötts av några fördomar alls och genom kontakter fick jag direkt en lokal på Gjuteriet. De sa i princip bara ”när kan du komma?”
Theres flyttade till Falkenberg och öppnade en studio när hon började längta bort från Stockholm. Hennes familj har alltid haft en sommarstuga på Skrea strand så Falkenberg har därför alltid känts lite som hemma.

Sedan Theres började instruera i pole dance tycker hon att det är roligare än att träna själv.

– Jag älskar att träna småbarnsmorsor som har tappat sig själva. Med pole dance märker de inte att de tränar eftersom de har roligt när de gör det och plötsligt har de magrutor.
Pole dance som träningsform är bra för hela kroppen eftersom man inte missar några muskler. Theres berättar att det stärker inte bara fysiskt utan också psykiskt, men framförallt är det en rolig träningsform.

När Theres instruerar är hon väldigt mån om att hennes elever tränar rätt. Hon visar noga hur man ska hålla de olika greppen för att inte slita på kroppen och även hur man stretchar rätt.
– Eftersom jag själv blev sönderböjd som 19-åring är jag väldigt mån om att mina elever ska träna rätt så att ingen skadar sig.

Purple Pole Studio har funnits på Gjuteriet i Falkenberg sedan oktober 2014. De är numera tre instruktörer i studion, utöver pole dance-passen finns det även stretch- och dancer-pass. I framtiden vill Theres ha klubbmästerskap och sedan även anordna tävlingar mot andra studios i Sverige.

– Klubbmästerskapen kommer bara vara på skoj. När vi ska tävla mot andra studios kommer piskan åka fram i träningslokalen, säger Theres med glimten i ögat.