Renovera badrummet i höst

Vi har alla känt känslan att vi vill göra om där hemma. Ett rum som blivit allt mer vanligt att vi väljer att renovera är vårt badrum. Förr var det inte lika vanligt att renovera badrummet men det är något som blir mer och mer populärt. Det sägs att efter köket är badrummet det utrymme där vi spenderar mest del av vår tid, och då är det inte så konstigt att det är just där man vill förnya saker.

När drömmarna och planerna på ett nytt badrum är igång så inser man ganska snabbt att det är ett stort projekt som medför en stor investering. Ska vi riva ut allt och göra helt nytt? Vad ska vi välja för material? Ska vi bygga ut och göra det större? Frågorna är många och det finns en mängd olika tidskrifter och internetsajter som ger dig tips och inspiration på hur ett badrum kan se ut och därmed blir vi mer benägna att följa olika trender som kommer och går.
Vi frågade Ulf Nilsson på Svenska Kakel vad som är trendigast nu?

Glädjande nog kommer starkare färger tillbaka mer och mer, samt även marmormönstrade kakelplattor som var populärt för ett antal år sedan. Allt går i cykler, men det som är nytt är att plattorna blir större och större och i dag tillverkas så stora format som upp till 3 meter höga och 1,5 meter breda vilket ger ett oerhört maffigt intryck. Även på en liten yta kan man få ett väldigt spännande badrum med större plattor.
Vanligast idag är att man väljer att bygga ut sitt badrum samt att man kastar ut de stora hörnbadkaren som var trendigt för ett antal år sen. Allt för att få ett luftigare utrymme vilket ger ett mer praktiskt badrum.

Även om du är en person som ofta vill göra om så är en enkel lösning att matcha upp kakel och inredning med läckra inredningsdetaljer i form av handdukar, tvålkoppar etc. Med små medel förnyar du ditt badrum och behöver således inte vara rädd för att våga lite mer i valet av kakel och inredning.
När det kommer till denna typ av renovering är det egentligen tillåtet att göra allt själv förutom el och vvs men vanligast är att anlita hantverkare till att göra jobbet. Även den vana ”gör det självaren” väljer oftast att anlita proffs eftersom renovering av ett badrum innebär många steg som tar tid om man inte är tillräckligt rutinerad och det är många av dessa steg som kan bli fel och därmed blir det svårt att i efterhand ”göra om och göra rätt”. Hantverkskostnaden är väl investerade pengar.
Idag kan man enkelt anlita en hantverkare som i sin tur ordnar övriga entreprenörer så som elektriker, rörläggare och snickare samt andra experter som kan behövas. Du behöver då enbart hålla kontakt med en person och kan därmed överlåta all tidsplanering till en som är mer van än vad du själv är. Man ska däremot inte anlita första, bästa hantverkare utan begära in offerter från några olika företag och kolla upp referenser innan man bestämmer sig. Oftast är prisskillnaden försumbar och då spelar förtroendet en viktigare roll.

Vi frågade Ulf vilka som är de vanligaste misstagen man ska akta sig för som privatperson:
• När det kommer till att välja färger och material så tycker jag inte man skall vara rädd för att välja lite trendigare färger eller mönster. Har du valt något som ligger dig varmt om hjärtat så lär du inte tröttna på det i första taget och det höjer också värdet på fastigheten när det sticker ut och inte ser ut som alla andra.
• Även om ditt badrum skall vara praktiskt så tveka inte att vara mer modig och välj något lite extra som du verkligen känner för. Tex en inkaklad nisch i duschen i stället för en mer traditionell lösning och kanske en fondvägg klädd i någon läcker glasmosaik.
• Lägg ner lite tid och jobb på att ta in olika offerter och hitta en lämplig hantverkare som du trivs med.
• Ta inte det billigare alternativet när det kommer till kakel om det är den lite dyrare du tycker är snyggast, för i slutändan är det inte många kronor som skiljer.

Text: Frida Hansson
Bild: Svenska Kakel