Scenarium

Scenarium – utställningen som är startskottet för en större upplevelse av Halmstads Teater

 

Lina Siljegård som är chef för Halmstads Teater blev uppmärksam på att det fanns en hel del oanvänd yta inne på Teatern. Nere i den stora foajén gapar väggarna tomma och foajén har mest varit en plats där teaterns besökare går igenom för att ta sig upp till konferenser eller föreställningar. Då kläcktes idén om att använda detta till att ge besökarna en större upplevelse av sina besök på Halmstads Teater.

 

Den första utställningen som är starkt förknippad med teaterscenen heter Scenarium. Verken kommer ifrån fotograferna Beata Bergström och Carl Bengtsson. Beata Bergström avled tyvärr förra året, men hennes bilder lever vidare.

 

Utställningen Scenarium öppnar den 14 september och den är helt gratis för besökare av konferenser och föreställningar. Det går även att enbart besöka utställningen för 70 kr (gratis upp till 20 år). Man får då njuta av porträtt på bland annat Allan Edwall, Bibbi Andersson, Max von Sydow, Margaretha Krook, Lena Nyman och Joel Kinnaman för att nämna några. Som besökare på utställningen kan man även få guidade turer 2 dagar i veckan av Karl-Henrik Ohlin. Detta är på torsdagar och lördagar.

 

Vilka är då Beata Bergström och Carl Bengtsson? Beata Bergströms karriär började någon gång på 50-talet och pågick fram till hennes död förra året. Hon var en fotograf som gillade att ta foton på skådespelarna ”in action” kan man säga. Hon fanns med vid repetitionerna och kunde manuset för att få den bästa bilden. Carl Bengtsson är en namnkunnig fotograf med stor framgång i såväl Sverige som internationellt. Hans fotografier är mestadels porträtt med en touch av melankoli.

 

Lina Siljegård berättar att hon fick tips om Scenarium från Mjellby Konstmuseum som själva inte kunde ta emot utställningen. Utställningen passar mycket väl in att presenteras på teatern då den handlar om just det som händer på teaterscenen.

 

Ingen har väl missat att Halmstad byggs om och att Österskans inte kommer att fortsätta att vara det som det en gång har varit. Lina Siljegård hoppas på att fler människor kommer att hitta till Teatern nu än tidigare efter ombyggnationen. Förra året så besökte 46.000 människor Halmstads Teater (exklusive konferensgäster) och siffrorna för 2017 är ungefär samma. Målsättningen för Lina angående Teatern är, att öppna upp för större och fler upplevelser. En sådan satsning tillsammans med Riksteatern Halland och Halmstads Teaterförening är att erbjuda lunchteater för en bred publik. Att pryda foajén med intressant fotokonst är en annan. Lina hoppas att utställningen blir ett positivt inslag för besökare till Halmstads Teater. Att ett sällskap väljer att komma tidigt innan föreställningen startar för att hinna mingla runt i utställningsytan för att därefter slå sig ner och umgås över något gott att äta och dricka. Då har besöket till Halmstads Teater blivit större än att endast uppleva själva föreställningen.

 

Information

Öppettider
Torsdagar kl.15.00-17.30
Lördagar kl.15.00-17.30

 

https://www.halmstadsteater.se/utstallning.4.334532f015cca9af27dc45.html

 

 

Text: Charlott Zsoldos