Skånskan – En god tradition

Sedan 1930 har Skånskan tillgodosett Halmstadbornas hunger och sötsug genom sitt lilla bageri.

De senaste 12 åren är det Daniel Neborg och Niklas Swedblom som driver Skånskan. Skånskan erbjuder förvisso sallader och baguetter och annat matigt, men främst förknippar nog Halmstadborna Skånskan med fikabröd och choklad. Liksom i allt annat så går det trender även i bakverk. Vad är inne nu? Daniel berättar att den asiatiska citrusfrukten Yusu är populär, men att det nu i vintertider brukar vara mer klassiska smaker som efterfrågas.

– Men även traditionella kryddor som kanel, kardemumma och saffran kan du hitta alternativ på. Bland annat så finns det ungefär 250 olika kanelträdsarter. Så nästa gång du ska köpa kanel kan du titta efter en Ceylonkanel, även känd som Äkta Kanel, även om den mer klassiska kanelen vi använder här i Sverige, kassiakanel, är minst lika äkta. Ceylonkanel har en citruston som ger en mer spännande smak.

Något annat som Daniel har märkt är att ungdomar inte är lika benägna att köpa traditionsenliga bakverk kring exempelvis jul.

– Visst går det åt en och annan lussekatt, men det är ändå kladdkaka och morotskaka som går bäst i den målgruppen, året om.

Tradition eller ej, en god efterrätt kan pigga upp vilken kall och mörk vinterdag som helst. Därför delar Daniel med sig av ett recept på en enkel dessert som passar när som under de mörka månaderna, som garanterat får dina gäster att höja på ögonbrynen när den presenteras.

Mjölkchokladmoussé smaksatt med brynt smör, rostade mandlar och flingsalt.

6-8 pers.

100g mjölkchoklad av god kvalité

1 dl vispgrädde

300g/3dl lättvispad grädde

20g brynt smör

0,5-1 dl hela rostade mandlar

1 nypa flingsalt

Börja med att bryna smöret på medeltemp tills det är gyllenbrunt och doftar så där gudomligt gott av kola.

Koka upp 1 dl grädde.

Slå grädden över finhackad mjölkchoklad.

Rör tills du fått en fin slät smet en så kallad ganache (kräm)

Lättvispa 3 dl grädde.

Låt nu ganachen bli något svalare innan du blandar ihop moussen.

Helst fingervarm.

Börja sedan med att klicka i några skedar av den lättvispade grädden i ganachen och rör om.

(Detta är för att anpassa ganachen till gräddens temperatur och konsistens)

Sedan blandar du ner ganachen i den lättvispade grädden i en fin stråle och blanda med en slev eller slickepott.

Nu kan du hälla upp moussen i några trevliga glas eller i en form, ställ in moussen i kylen i ca. 2 timmar.

Rosta mandeln i ugn (ca 200g i 8-10 min) eller i en stekpanna tills de är gyllene.

Garnera moussen med de rostade mandlarna och toppa med lite flingsalt, några blåbär passar perfekt också.

 

Lycka till – Daniel & Niklas

 

Text: Amanda Hajney