Skapa din trädgård inomhus

Vad vore väl en trädgård, med grönsaksland och fruktträd? Det kan vara fruktansvärt långtråkigt och tungt, men också alldeles, alldeles underbart. En del av oss har ingen trädgård så nu ska vi prata om hur vi kan fylla vårt hem med prunkande växtglädje ändå! Oavsett om du har balkong eller inte går det fint att odla både örter, grönsaker och vackra blommor inomhus, nu när våren anlänt med sina varma solstrålar till fönsterkarmen.

 

Det finns många fördelar med att ha krukväxter hemma, de är inte bara en grym inredningsdetalj, utan många växter fungerar som direkta luftrenare, den fuktiga luften närmast bladen suger till sig damm och gör därför din växt till en organisk dammsugare. Ett bra tips kan vara att ställa en växt jämte datorn, då fukten även här gör att den statiska elektriciteten minskar.

 

Alltså; växter är bra för hälsan och rummet.

 

När man går och gullar med sina växter hela vintern och våren äntligen kommer, då är det dags att börja ta sticklingar. Detta kan man göra från början av våren fram till september, dina ”växtbäbisar” kommer rota sig mycket snabbare och lättare om de får mycket sol och värme.

 

Det finns olika sätt att ta en stickling på. Det du alltid ska tänka på är att ha en vass kniv eller sekatör som är ren så du inte överför smuts från andra plantor. Det har blivit väldigt populärt att dra upp sticklingar i snygga glasbehållare så man kan se hur rotverket växer och sedan plantera ut till kruka, detta går perfekt på en murgröna eller begonia t ex.

 

Elefantörat, en charmig växt som blivit populär den senaste tiden, skjuter små skott utmed stammen på moderplantan. Dessa upptäcker du lätt och när de är några centimeter knipsar du av dem intill stammen. Har du en elefantöra har du snart många fler, spara själv eller plantera ut dina sticklingar och ge bort som en fin present!

 

Har du inte upptäckt storheten med Monstera delicosa, gå genast till närmsta växtförsäljare. Monsteran har även den blivit populär, men har du ont om plats behöver du tämja den, för det är en lianväxt som gärna vräker ut sig, men dess bladverk gör en lycklig! Har du en monstera som du antingen köpt stor, eller som du låtit växa till sig själv kan det vara en idé att dela på den. Detta är fort gjort och vips har du två eller tre plantor istället, och vem vill inte ha hundra monstera?

Dela enkelt din monstera genom att plocka ur den ur sin innerkruka, du kommer tydligt se var i roten du ska dela den, försiktigt jobbar du dig igenom rotverket, använd en sekatör om det behövs.

 

Text och foto: Charlotte Ek