Snabbaste vägen genom Halmstad är via Kvibille.

Det är föga en nyhet att det knappt går att ta sig runt i Halmstad med bil längre. Det märkliga med det hela är att det blir sämre och sämre snarare än tvärtom. Det känns nästan som det är så nämnderna vill ha det. Men det är inget fel på asfalten eller vägstenen, det måste sitta någon annanstans.
För att konkret bevisa resultatet av detta ”annanstans” satte jag mig i bilen en fredag eftermiddag och åkte till ICA Maxi öster och köpte en Kexchoklad, därefter åkte jag genom Halmstad och köpte mig en Coca-Cola på ICA på Flygstaden. Det tog 1 timme och 14 minuter för hela processen över Slottsbron och då pratar vi om en sträcka om 5 km och jag höll på att dö av törst. Nästa fredag gjorde jag samma sak fast jag körde via E6 – Kvibille – Ågarp och Kustvägen. Det tog 37 minuter, dvs hälften av tiden. Är det så man tänkt att flödet skulle se ut?
Det måste finnas en hund begraven med dessa bussväg-bromsa-upp-allt-och-alla-beslut. Men frågan är VARFÖR? Är Halmstad något slags praktikantmecka för alla trafikflödesexperter som ingen berättat?
Konstiga konsekvenser av beslut är dock inget nytt, ta Järnvägsleden till exempel. Här skulle det byggas led utav sällan skådat slag – Den berömda Järnvägsleden! Jag får pytteskinn. Men den får inte vara ”för” bra så vi gör den 1-filig och 3 meter bred, cykelbanestyle. Fastän det finns plats för minst 2 körfält till.

How about den här logiken då:
Vi blockerar all trafik till och igenom City så restaurerar vi sönder hela Storgatan, Torget och hela innerstaden samtidigt så alla butikerna tappar 25% av sin verksamhet så dom verkligen kan stänga igen på riktigt. Eh. Tanken var ju att det skulle bli folkligt och trevligt. Men några döda handlare lär vi inte se för alla vägar till och runt sjukhuset är så igenpluggade att inte ens ambulanserna kommer till akuten längre.
Är det bara jag som tänker tunnel, automatisk luftrening via solenergi, fyra filer, 3 minuter, direktkontakt till City, sjukhus, snabba genomfarter och endast 7 minuter mellan Ica-butikerna? Det sitter ju hundra kommunmiljoner på banken och bara gäspar sig trötta på nollränta.

Text: Pelle Stenbäck Illustration: Pia Dunér