Stationsgatan 44

De skinande glasen står uppradade, innehållet bubblar i rask takt upp mot ytan. Fredrik Karlsson, restaurangchef, minglar runt bland bord och gäster vid invigningen av STATIONSGATAN44 Mat & Bar, nyöppnad restaurang i Östra Förstaden, i samma anrika fastighet som Grand Hotel i Halmstad.

– Välkomna! Ta för er, hälsar Fredrik gästerna som är inbjudna till smygpremiären av STATIONSGATAN44 Mat & Bar. Han sveper med handen mot den generösa mingelbuffén som presenterar smakprover från den nya menyn. Tillsammans med sitt köksteam har kökschef Robert Sedig skapat en spännande smakresa. Vi bjuds bland annat på vildand, bakade midribs, blomkålssvamp, charkuterier och ljumna krabbklor och allt avrundas med en härlig chokladdessert.

– Menyn kommer att ha fokus på mindre rätter, så kallade Mellanrätter. Våra gäster kan välja att beställa in en rätt om de inte är så hungriga, eller dela på tre, fyra rätter ihop i goda vänners lag – food sharing. Det går även att beställa in sidorätter för att fylla ut en mellanrätt.
Vi vill på detta sätt göra det mer tillgängligt för människor att gå ut och äta, utan att det behöver kosta skjortan. Självklart kommer vi regelbundet att uppdatera menyn med nya spännande rätter och smakkombinationer. Återkommande gäster ska inte mötas av exakt samma meny, från gång till annan. Vi jobbar med influenser från Sydeuropa mixat med svenska favoriter, berättar kökschef Robert.

Det är inte bara menyn som är ny, hela restaurangen har genomgått en totalrenovering, nytt namn, ny logotyp och nytt tänk kring både service, mat och dryck. Renoveringen av restaurangen har pågått i dryga två månader, och under premiärkvällen är det fortfarande några dagar kvar till dess restaurangen öppnar för allmänheten.
– Våra stamgäster kommer inte känna igen sig, förklarar Fredrik leende.
Det är Fredrik och Robert som är huvudpersonerna bakom den nya satsningen.
– Det började med att vi skulle ge köket en ansiktslyftning, men den planen spårade snabbt ur. Istället blåste vi allt, från golv till tak. Restaurangen har fått en total make over, berättar Fredrik.
– Vilket lyft, fyller Stefan Green i, receptionschef på Grand Hotel. Kombinationen av anrika Grand Hotel och den nya restaurangsatsningen ska vara det självklara valet för inte bara turister utan även Halmstadsbor som vill gå ut, äta en bit god mat och njuta av en kväll hemifrån, och då gäller det att hålla sig i framkant.

STATIONSGATAN44 Mat & Bar huserar i en byggnad från 1905, stor vikt har lagts ner på att finna rätt material och inredning. Resultatet av renoveringen är att det andas tidigt 1900-tal med nutida inslag.

Smygpremiären flyter på enligt plan med glada gäster i festlig inramning. När kvällen lider mot sitt slut får vi chansen att byta ytterligare några ord med Fredrik som är supernöjd med kvällen, en mycket lyckad tillställning.
– Jag har gått runt med ett konstant leende hela kvällen, jag kommer även att somna med ett leende på läpparna och förmodligen vakna med samma smile, säger Fredrik glatt.

Text: Amanda Hajney
Foto: Tobias Johqvist