Strömma Farmlodge


Nu finns här en scen för en femtonhundrahövdad
publik. Artister som Titiyo, Ebbot, Nina Persson,
Weeping Willows och Lena Philipsson har alla
uppträtt här. Här finns ett kafé i en rustik gammal
kvarnbyggnad och flera små lantliga butiker. Här
finns en restaurang och helt nyligen tillkom en
gårdsbutik där det egna köttet säljs. Men inget av
detta hade blivit av, om inte Marina Evertsson fått
en uppenbarelse.
Uppvuxen som hon är, i ett betongområde i
Varberg, hade hon ingen egentlig relation till
landet och förstod inte helt dess charm och
betydelse. Då hon var runt 19 år, träffade hon sin
man Claes som var lantbrukare, och det var så
hon hamnade på landet. Claes är köttproducent
och köpte Strömma för att han behövde mer
åkermark till djurproduktionen. Han tyckte att
Marina kunde göra någonting kul i nåt av husen,
men Marina tände först inte på idéen, utan jobbade
kvar på färghandeln inne i stan.
Men så ibland hamnar vi på platser som öppnar
dörrar inom oss och får oss att vandra i en
helt ny riktning. Augusti 2012 var Marina på
Öland för att Claes skulle titta på ett stall. De
bodde på ett Bed & Breakfast som heter Strandnära,
och så fort hon klev in förstod hon vad
hon själv skulle göra.
Marina berättar om upplevelsen:
– Det kändes på något konstigt oskuldsfullt
religiöst sätt. Alla var klädda i vitt. Ett Bed &
Breakfast med en liten restaurang.
– Som att komma till himlen kändes det.
Det påminde om barndomens somrar på Gotland.
Det var allt från gamla saker till vissa dofter,
det finns något stärkande och värdefullt i att
återvända till barndomens tydliga och oförstörda
värld. Detta ville hon skapa.
Hon började med att rusta upp boningshuset
från 1939 till ett Bed & Breakfast. Det tog 9
månader och under tiden utvecklades idéerna
för resten av stället. I februari sa hon upp sig och
i skiftet juni-juli öppnade hon sitt Bed &
Breakfast.
Den första gästen var Lasse Didings, som skrev
i gästboken “Detta påminner om min barndoms
somrar…”, Marina hade lyckats!
Fyra rum i ett Bed & Breakfast är inte tillräckligt
för att livnära sig på, så nya idéer behövdes.

Hon hade vänner i Tvååker som åkte hem till
sina föräldrar på söndagar för att lösa melodikrysset.
Det kan verka tråkigt, men det var precis
den typen av aktivitet som skulle visa sig vara
helt rätt för Strömma Farmlodge. Söndagsfrukostarna
med melodikryss är välbesökta och det
är en aktivitet som sträcker sig över generationer.
Marina berättar;
– De yngre sitter och småfnittrar och undrar
“herregud hur kan man göra det här?” medan de
äldre uppskattar att de får vara med och umgås
med de yngre. Det som serveras är hembakat
och egentillverkade marmelader.
2014 öppnades ett kafé i den gamla kvarnen,
första sommaren hade de 17 000 gäster. Året därpå
byggdes ett nödvändigt storkök och de öppnade
en butik. De började arrangera bröllop och
konserter. Året därpå skrev Marina en bok om
stället och fick ett barn.
2017 lades fokus på återhämtning.
Under 2018 skapades det en restaurang och ny
utomhusscen som tar uppemot 1 500 gäster.
Dessutom öppnade de en gårdsbutik där sambons
kött säljs, och därmed är deras båda verksamheter
sammansvetsade.
Man kan undra hur hon hinner med? Hon
berättar att då Strömma Farmlodge är öppet så
sysselsätter verksamheten runt 35 personer, det
går inte att klara av allt detta utan dem.
– Man måste begränsa sig så att man kan ha ett
härligt liv och arbeta samtidigt. Men jag hade
kunnat jobba 24 timmar om dygnet om jag inte
haft ett separat boende och familj, säger
Marina.
Detta är verkligen en plats där stad och land
möts med pinfärska råvaror i en genuin miljö.
Eller som Marina själv beskriver det;
– De flesta som kommer älskar det, det är förfallet
och lite speciellt. Vi rustar upp det så att
det är helt, men man ska känna känslan av det
gamla. Jag tror att det är det som gör att besökarna
återkommer.