The PhotoGallery

Om man växer upp med ”Gyllene Tider-gänget” så blir man antingen musiker eller konstnär. Fast om man inte har någon vidare musikalisk talang, så faller lotten på konstnärsskapet. Så det var det hon blev, Nette Johansson, som sedan fem år tillbaka driver The PhotoGallery i Halmstad.

Vi möts av både kaffedoft och en New York-känsla när vi kliver in i den stora lokalen på Slottsmöllan där The PhotoGallery sedan några år tillbaka huserar. Väggarna är prydda av fotografier från blandade konstnärer i varierande storlekar.

Nette har alltid varit intresserad av konst. Hon köpte sitt första konstfoto i 20-årsåldern och utbildade sig sedermera inom konst och har haft en del utställningar själv. Hon var med och startade upp Sveriges till ytan största konstgalleri, Tres Hombres Art, på Hotell Tylösand och arbetade med att utveckla konceptet under 19 år innan hon gick vidare och startade upp sitt eget galleri. Att det blev ett renodlat fotogalleri var ingen slump.
– Dels har jag alltid fascinerats av fotokonst, men jag behövde också nischa mig för att sticka ut bland andra gallerier. Det är inget jag ångar, idag är vi ett av Sveriges största gallerier och vi är unika i det att vi har ett fysiskt showroom samtidigt som vi arrangerar utställningar runt om i Skandinavien, och inte bara är verksamma online, förklarar Nette.
Däremot sker den mesta försäljningen online, med köpare från hela världen.
– Det är inte bara rika knösar som köper fotokonst, många är bara riktiga fotonördar som jag, säger Nette med ett skratt, samlare helt enkelt. Det är också många företag som köper fotokonst att ha i sina lokaler.

Vad är egentligen fotokonst? Jo, det är när en konstnär använder kameran som sitt uttrycksmedel. Fotografiet skall vara signerat och editerat. Priset påverkas av vem fotografen är, bild, teknik och storleken på upplagan.

Nette tycker att människor generellt lägger för lite fokus på konst i sina hem, samtidigt som de verkar intresserade av inredning i övrigt.
– Jag vet vad vissa av de där lamporna och stolarna kostar, säger Nette som också arbetar som inredningskonsult, därför tycker jag det är tråkigt att konsten inte får samma utrymme. Man väljer istället att hänga upp en massproducerad poster köpt på något stort varuhus, som inte är värt någonting, säger hon. Det är bevisat att konst genererar välmående, så fler borde omge sig med bilder eftersom det förmedlar både stämning och en historia.

På The PhotoGallery hänger konst från konstnärer från hela världen, där också lokala talanger som Pamela Hanné och Jesper Molin figurerar, men den 20 januari tar fotografier tagna av Bryan Adams, som kanske är mer känd som musiker, över väggarna med utställningen ”Exposed”.
– Det ska bli jättespännande. Det blir vår största utställning hittills, inte bara för att han tar över hela lokalen, utan för att utställningen håller på ända fram till april, vilket är betydligt längre än normalt, säger Nette förväntansfullt.
Det har krävts några års tjatande för att få Bryans konst till Halmstad men genom hans agent har Nette fått kontakt med fler fotografer och senare under 2018 kommer även Jimmy Nelson, en stor internationell konstnär, att ställa ut hos Nette med den globalt mycket välbesökta utställningen ”Before they Pass Away”.

I skrivande stund planeras det för en samlingsutställning som pågår under hela december månad.
– Galleriet kommer att vara öppet sex dagar i veckan, men jag är nästan alltid här, så om man vill besöka galleriet utanför öppettiderna så är det bara att höra av sig, säger Nette.
Nette meddelar också att lokalerna går utmärkt att hyra, och att det ibland hålls konferenser, after works och liknande på The PhotoGallery.
– Det är en väldigt speciell lokal, säger hon. Det ska vara rofyllt och välkomnade att komma hit, som ett utflyktsmål. Det finns besökare som bara kommer hit, sitter ner, suger åt sig atmosfären och sedan går härifrån igen, nytankade med energi.

Text: Amanda Hajney