Upptäck en värld under vatten

De firar 10 år i år, Halmstad Dykarskola. De är Hallands enda dykarskola och ägs av Utbildningsgruppen AB, som består av JP Allmark och Michael Andersson. Manager till dykarskolan är Pierre Brynå. Tillsammans utbildar de runt 200 personer om året, både nybörjare och dykinstruktörer. Alla utbildningar är skräddarsydda utifrån personen eller gruppens behov. JP själv har över 70 olika certifikat och i juni ska han gå nästa kurs och ta ännu ett certifikat. Med över 35 års erfarenhet som dykinstruktör så kan vi lugnt konstatera att JP gillar det här med att dyka.

– Det är en riktig kick. Det är en helt underbar känsla att ligga tyngdlös och kunna ”andas” under vatten. Det är ju annars en miljö som inte är till för oss människor. Jag kan tänka mig att det känns som om att vara tyngdlös i rymden, eftersom astronauter får träna på detsamma under vatten.

Vem får då dyka? Alla över 10 år får börja dyka och det finns ingen åldersgräns uppåt. Det enda som krävs är att du har gjort en hälsokontroll. När du beslutat dig för att ta ett dykcertifikat så får du börja med att gå en grundkurs. På Halmstad Dykarskola innebär det att ni träffas två gånger i veckan under en månads tid. På somrarna anordnas det intensivkurser som pågår en vecka.

– Det är som att ta ett körkort för bil. Utbildningen innebär både teori och praktik med ett prov i slutet för att visa att du lärt dig allt som krävs för att få certifikatet, säger JP.

Efter att grundkursen är över finns det nästan oändliga möjligheter till att utvecklas ytterligare.

– Det beror på vad du vill använda dina kunskaper till. Är det marinbiologi, vrakdykning, djupdykning eller något annat, säger han.

Förutom att det är kul, vad finns det mer för fördelar med att dyka? JP säger att dykning är väldigt hälsosamt. Både fysiskt och psykiskt.

– I vattnet är motståndet för varje rörelse du gör 800 gånger större, vilket innebär att du använder väldigt många muskelgrupper när du dyker och det ger kroppen en riktig genomgång. Samtidigt är dykning stressreducerande. Det är som meditation. Under ytan finns det inga mobiltelefoner som distraherar dig, det är bara du och nuet, förklarar han.

Som om hälsoeffekterna inte skulle vara nog, det är dessutom jäkligt coolt att dyka, anser JP. Det är en aktivitet som vuxna kan göra ihop med sina barn utan att få en töntstämpel.

– Det finns ingen 15-åring som skulle tycka att det skulle vara tråkigt eller pinsamt att hänga med morsan eller farsan en hel dag om de dyker samtidigt, säger han med ett leende.

Halmstad Dykarskola anordnar förutom kurser, även temadykningar. Dessa sker oftast på söndagar och kan innebära bland annat nattdykning eller ”vinter under ytan”. För den som tagit ett dykcertifikat men inte äger egen utrustning, kan hyra sin utrustning på Halmstad Dykarskola.

Även om det går att ta dykcertifikat överallt i världen har Skandinavien ett gott rykte om sig vad gäller utbildningar med ett större säkerhetstänk, och självklart följer Halmstad Dykarskola alla regelverk. Att det är populärt att dyka utomlands, i varma länder med klarblått vatten, är ingen hemlighet. Men om du tror att det inte finns något att se i svenska vattnen så har du fel. Vi har bland annat ett rikt fiskliv där man, likt fågelskådning, kan gå in för att försöka se så många sorter som möjligt.

– I början vill man gärna se de stora fiskarna, men ju mer erfaren du blir, så blir de små djuren mer och mer intressanta, säger JP.

Så om du är ute efter en annorlunda aktivitet där du kan kombinera både havssafari och stärka din hälsa, så vet du vart du ska vända dig.

Text: Amanda Hajney

 

Topp 5 mest populära kurser som Halmstad Dykarskola anordnar:

  1. Open water diver
  2. Advanced open water
  3. Nitrox special
  4. Torrdräkt special
  5. Stress and rescue