Var effektiv utan att stressa

Det här ämnet är ett ämne som jag ska försöka att närma mig med största försiktighet för att inte trampa på några ömma tår. Det är nämligen otroligt känsligt och jag vill inte att ni läsare ska känna er upprörda eller missförstådda.

Alla har vi utmaningar i våra liv. Det uttjatade livspusslet som ska läggas, hållas ihop och inte gå sönder, ser olika ut för oss alla.

Tiden är i allas våra liv begränsad. För det är så som vi har skapat vår tillvaro. Enligt en del forskare så menar de att tid är något socialt konstruerat. En av dessa är vid University of Missouri Management Scholar, Allen Bluedorn som själv tror att tiden i sig är en social konstruktion: “What any group of people think about time ends up being a result of them interacting with each other and socialization processes,” Det betyder kort och gott att vi i samhället bestämmer när något är i tid, för sent osv.

För att kunna vara tidseffektiv i ett tidskonstruerat samhälle så finns det en hel del saker som man kan göra. Greg McKeown, författaren bakom Essentialism, menar att det mesta som vi gör faktiskt är onödigt och att vi borde lägga mer tid på färre men viktigare saker istället för att stressa runt och göra allt.

Att ha goda vanor gör det lättare för dig att undvika tidsfällor. En sak Andrew J Mellen tar upp är att ha ett organiserat hem. Genom att varje sak har sin plats så slipper du springa huset runt för att leta efter t ex nycklarna. Ta en helg och gå igenom var allt ska ligga och hur du faktiskt vill ha det. Är ni en familj så gör det tillsammans. Detta sparar ni en massa tid på för att inte tala om frustration.

Planera din tillvaro, för då får du tid över till att vara spontan. Ha framförhållning! Observera din vecka. En del saker kan man spara till helgen eftersom de inte är akuta. Om du har en inlämning i skolan så börja med uppgiften omgående då du har fått den. Det ger dig tid att faktiskt tänka igenom saker och ting och du behöver inte stressa.

Rutiner är tidssparande. Ju färre saker som ska göras annorlunda desto fortare går det. Om du vet att barnen är svåra att få upp på morgonen gå då själv upp tidigare och börja tidigare. För att börja dagen tidigare så bör du ändra på när du går och lägger dig. Gå och lägg dig tidigare! Vill du vara effektiv så måste du vara utvilad.

 

Allt är inte viktigt och säg för tusan nej ibland. Vad gör det om du missar en fest? Det är inget att stressa över för världen går inte under. Allt behöver inte vara perfekt!

 

stips:

EssentialismThe Disciplined Pursuit of Less (2014) Greg McKeown

The power of Habit (Vanans makt) (2013)  Charles Duhigg

Unstuff your life (2010) Andrew J Mellen

Total Recall (2014) Arnold Schwarzenegger

 

Text: Charlott Zsoldos (JustLotta)