Vårkänslor och den bästa förberedelsen inför sommaren..

Solens strålar letar sig in genom fönstret och jag blir påmind om att det är dags att putsa fönster. Här på västkusten är vi ju vana vid att vår utsikt ständigt är saltdränkt. Mina vårkänslor väcktes för länge sedan och nu börjar även trädgården så sakta vakna. Ljuset har återvänt och finns det något bättre än att längta efter våren?

Finns det fortfarande snö kvar ger den ett gott skydd för växterna nu under vårkanten då det fortfarande kan vara riktigt kallt i marken. Den goa vårsolen är som starkast mellan februari och april och om marken fortfarande då är frusen, är det lätt att de vintergröna växterna frystorkar. Viktigt att komma ihåg är att täcka dem med en tunn väv och hoppas på att man vattnade upp de gröna växterna tillräckligt i höstas…

Frökataloger har luslästs och säsongens sommarblommor har komponerats ihop i färg, form och blomningstid. Växtlistor är för mig ett måste för att planera eventuellt nya rabatter eller göra om det som behövs bytas mot nytt. Behövs det hjälp att komma vidare i alla gröna tankar ska man vara glad om man bokat in en trädgårdsdesigner eller rådgivning i god tid. Tidig vår är min almanacka inbokad av flera kundbesök och trädgårdsevents. En tjänst som jag utför innan våren tar över för fullt.

Odlarglädjen med att beställa hem frö och sen förkultivera och se de späda gröna groddarna sträcka sig efter dagens ljus, är en fröjd för ögat. De tidigaste fröerna behöver man så i god tid för att de ska hinna utveckla fina blommor till sommaren. Glöm bara inte att ge extra ljus, då ljuset från fönstret är alldeles för svagt.

Beskärning brukar höra våren till och den egentliga anledningen till att vi beskär på våren är att enligt gammal tradition har trädgårdsmästaren mest tid då. Men vill man slippa tillväxt av för mycket vattenskott, som växten skjuter efter en hård beskärning, ska man i stället vänta till sommaren och under JAS månaderna. JAS står för juli, augusti och september. En sommarbeskärning är då bättre för de växter som blöder under vårvintern. Hit hör björk och alla stenfrukter. Såren på träden läks snabbare under JAS men är en lite svårare tid att beskära under då det är svårt att se trädets struktur med allt bladverk.

Även risiga och gamla prydnadsbuskar mår bra av en omgång med sekatören. Kanske en rejäl föryngring eller ny form? Var noga med att varje växt har sin egen ”beskärningsnyckel” dvs. varje växts tidpunkt, zon och blomningstid mm. Lätt hänt att misslyckas genom att klippa bort grenarna som blommar på gammal ved som ex. forsythia och då missa hela blomningen! Ett tips för att snabbt fixa härlig vår inomhus är att klippa kvistar och ta in och sätta i vas.

Påskliljorna, tulpanerna och andra vårlökar sticker upp i marken. Då är det dags för utsatta trädgårdsägare att vakta sina tulpaner. I år tänker jag bjuda rådjuren på medlet ”Trico Garden”. Ett medel man sprayar direkt på blomman. Vi klipper alltid ner perenner och prydnadsgräs på våren. Viktigt att inte klippa ner prydnadsgräs på hösten då de lätt kan ruttna under vintern. Ha inte för bråttom på hösten med att städa bort vissna perenner, då många perenner är fina även i vinterskrud och skapar struktur i trädgården.

För att få igång växterna och stimulera knoppbildning och sedan blom behövs den arbetskrävande jordförbättringen. Hur jorden är beskaffad avgör hur du ska gödsla och förbättra den. Sandjordar håller näring dålig jämfört med mull- och lerjordar. Även om det finns näring i jorden så behövs en extra giva varje år och helst till små unga plantor. Kväve är ett måste på våren till blommor, grönsaker och rosor för att komma igång. Kväve finns i marken men frigörs inte förrän marken är varm. Ett tips är att använda det kväverika gräsklippet och strö i rabatten. Det ger en bra täckning för kommande ogräs!

Tacksam för våra grannar som har hästar. Bränd hästgödsel är ett väldigt bra jordförbättringsmedel men ska dock kompletteras med hönsgödsel för bästa resultat. Går också fint att köpa jordförbättring på säck men välj då en lite dyrare säck eftersom det finns mer näring i den.

Under våren blir det många besök till plantskolan för att köpa hem växterna vi drömt om och planerat in i våra rabatter under vintern! När de frösådda plantorna är tillräckligt stora är de redo att avhärdas och planteras ut. Men vi får vara försiktiga. Nätterna kan fortfarande vara kalla och vårsolen kan vara oerhört stark för de unga plantorna. På med duk nattetid! Vi brukar avhärda plantorna ett tag i vårt orangeri.

Har man en damm i sin trädgård kan den lätt fyllas av höstens nedfallna löv, då bildas sumpgas och dålig syresättning uppstår för ev. fisk. En tömning av dammen är att rekommendera.

Att kunna ta den där välbehövda pausen i vårarbetet är det bästa av allt! En kopp kaffe vid dammen och höra fiskarnas plask, fågelkvitter i bakgrunden, näsan mot solens varma strålar och bara få njuta av försommarens skira gröna flor.

Sen kan vi ju hoppas på att slippa ”känna doften från bondens vårarbete” och behöva tvätta om den nyss uthängda tvätten.

Men om man kanske skulle ta hand om de där fönsterna…

Text & Foto: Camilla Runevad

Camilla Runevad är Trädgårdsmästare/designer på Runevads Trädgård i Askhut utanför Morup. Hon driver besöksträdgård med butik mellan Falkenberg och Varberg

Här finns Runevads Trädgård:

Websida: runevadstradgard.se

Instagram: @runevadstradgard