Vedugnar

Fler och fler restauranger skyltar med att de erbjuder vedugnsbakade rätter, kanske framförallt bröd och pizza, men det allra mesta kan tillagas i en vedugn. En vedugn är också bra för att grilla eller röka fisk och kött. Men vedugnarna har också letat sig fram till våra trädgårdar och på nätet finns en uppsjö av vedugnar i varierade prisklasser att välja bland. Om du också är sugen på att skaffa dig en vedugn finns det några punkter du bör tänka på.

Vilken sort?
Vedugnar kommer i olika former. De kan vara fristående eller platsbyggda. De populäraste är just platsbyggda i exempelvis tegelklädda eller annan sorts sten. Men rena gjutjärnsugnar och andra stålugnar är också eftertraktade. Valet av ugn kan bero på var du vill att den ska stå i trädgården och vilken design som tilltalar dig mest. Valet på ugn beror också på hur mycket mat du vill kunna laga samtidigt. Många ugnar kommer med ett så kallat ”multicooking-system” som gör det möjligt att laga flera rätter samtidigt.

Tänk på klimatet
Din vedugn måste klara av vårt nordiska klimat. Satsa på en bra isolerad ugn som värms upp snabbt och ger dig optimerad förbränning. Är din vedugn inte isolerad så kommer den behöva mer ved, kräva underhåll oftare och riskerar att spricka.

Innan du startar
För att ugnen ska få så lång livsstil som möjligt måste du se till att den är ordentligt ineldad, vilket sker i många steg och under några dagar. Ineldningen gör du enklast gör genom att använda dig av briketter eller liknande vid första eldningen eftersom de brinner i jämnt. Se till att värma upp din ugn gradvis och undvik att låta elden röra någon av ugnens innerväggar de första dygnen.

När det är dags att baka
Det går att använda de allra flesta träslagen, så länge träet är torrt. För att uppnå rätt tillagningstemperatur behöver du räkna med att en ugn för hemmabruk blir varm på ca 20 minuter till 1 timme beroende på storleken. Börja med att tända en liten brasa mitt i ugnen med cirka 3 vedträn. Lägg sedan successivt på fler vedträn och låt elden brinna i cirka en halvtimme, beroende på storlek. När ugnen är varm, skyffla elden antingen bakåt eller åt sidan och börja baka!

Källor: granatsmur.se & vedugnar.se