Vi fyller bussen!

Svenskar är ett berest folk. Vi reser gärna och ofta. Spanien och Thailand ligger i topp men en annan favoritdestination är Tyskland, även om det inte alltid är tysk miljö eller kultur som lockar. Nej, det enda många av oss konsumerar av Tyskland, är det som går att finna i en specifik butik, nämligen Scandlines Bordershop.

Min väckarklocka ringer något tidigare än vanligt denna soliga onsdagsmorgon. Strax innan klockan 7 står jag redo vid Halmstad Arena att gå på den blå bussen från Erlings Resor märkt med Bordershops logotyp som ska ta mig och det övriga ressällskapet till Scandlines Bordershop i Puttgarden. Stämningen i bussen är glad och förväntansfull. En herre vid namn Bosse från Halmstad sitter i närheten av mig och han berättar att han brukar göra denna resa ett par gånger om året. Han tycker det är både avkopplande och roligt att åka med Bordershop-bussen. Det är att förena nytta med nöje och hans främsta inköpsmål är att fylla på lagret där hemma med whisky och lite vin. Han åker oftast själv, mest för att frugan anser att det är en ”karlarnas resa”. Fast det är det inte alla som håller med om. Vår buss innehåller uppskattningsvis lika många män som kvinnor, och två av de senare är mor och dotter, Ulrika och Ida från Falkenberg. De planerar tillsammans en stor ”70-årsfest” eftersom Ida snart ska fylla 20 år och mamma Ulrika fyller 50 år i dagarna.
– Vi kommer behöva släcka törsten på närmare 130 gäster, förklarar Ulrika med ett leende och berättar sedan att de naturligtvis köpt till de extra kilon som erbjuds vid bokningstillfället för att maximera resans inköp.
Vid en ordinarie bokning ingår 50kg men för bara en hundralapp extra, kan man alltså köpa till 50kg extra. För att vara säker på att Ulrika och Ida har dryck så det räcker till kalaset, har de också med sig tre kumpaner som förutom att fylla på sina egna barskåp, även gått med på att spendera några av sina tillåtna kilon för att bidra till feststämningen. En av dessa medhjälpare är Jessica, som är en veteran i sammanhanget.
– Jag brukar åka ner till Puttgarden för att göra inköp med några vänner två gånger om året. Det är smidigt att åka buss, för då slipper man tänka på något, säger Jessica.
– Ja, det är bekymmersfritt, håller Ulrika med om. De delar ut alla blanketter och annan information som man kan tänkas behöva, det tycker jag är jättebra.

Bordershop-bussen plockar upp passagerare i Varberg, Falkenberg, Halmstad och Mellbystrand och en dryg timme efter att de sista bussresenärerna stigit på har vi lämnat Sverige via färjan mellan Helsingborg och Helsingör, och börjar nu istället rulla längs vägarna söderut i Danmark. Två smärtfria timmar löper och hux flux är vi på nästa färja som denna gång tar oss mellan Rödby och slutdestinationen Puttgarden. Runt lunchtid är det så äntligen dags att ta en kundvagn och kliva in i det dryckesparadis som så många svenskar vallfärdar till. En bit inne i butiken möter vi Lorenzo som erbjuder smakprover av ett svenskt spritmärke som säljer vodka, gin och rom. Lorenzo berättar att det denna höstdag är förhållandevis lugnt i shopen, men att det under högsäsongen, juni och juli samt strax före jul, kan komma 50-60 bussar om dagen och att den stora högen med bag in box som han har ståendes bredvid sig kan ta slut på mindre än en kvart. Även på lördagar och söndagar brukar butiken vara välfylld.
– Ibland tvingas folk parkera långt ner längs vägen och sedan måste de gå med sina kundvagnar flera kilometer, berättar Lorenzo.

Två timmar senare lastas alla inköp in i bussen och vår chaufför Bengt Brämersson trycker vant ner gaspedalen igen och styr hemåt. Stämningen i bussen är minst lika glad, fast kanske något tröttare nu. Mina medpassagerare verkar i alla fall nöjda med dagens fynd och när vi skiljs åt igen lämnar vi allihopa både roliga minnen bakom oss, samtidigt som vi har en hel del nya att se fram emot.

Boka din resa på erlingsresor.se

Text och foto: Amanda Hajney