Welcome till Patriks Prylar

Wow! Im in heaven! Ungefär så brukar det låta när en ny kund kliver in i Patrik Henningssons butik i Röinge. Platsen där en prylgubbe fått fria händer att skapa sin egen vision, till kundernas förtjusning.

Sagan om Patriks Prylar startar i början av 1970-talet när Patrik skruvade isär farmors gamla lampa för att sedan bli utmanad av sina föräldrar att skruva ihop den igen. Det faller honom naturligt att knepa och knåpa och tänka ut nya lösningar. Ända sedan han var barn har han sett möjligheter i att skapa udda ting av vardagliga saker. Om han vände på gräddskålen, borrade ett hål och stoppade ner en sladd så hade den vanliga skålen plötsligt förvandlats till en ovanlig lampa och mamma fick köpa en ny gräddskål. Kreativiteten har fortsatt följa honom genom hela livet. Till slut började han sälja några verk till kompisar och andra i sin närhet. Någonstans där, mellan egenpåhittade lampor och stolsben som förvandlats till ljusstakar, började han få höra att han borde försöka få ut sina saker och presentera dem för en större köpskara. En tid därefter fick han chansen när två tjejer han känner planerade att öppna en inredningsbutik i centrala Halmstad. I butiken var Patriks skapelser ett måste att ha med i sortimentet eftersom de ville ha ett annorlunda utbud. Kul, tänkte Patrik, men vågade inte riktigt tro att någon skulle vilja köpa hans prylar. När han själv besökte butiken kort efter start, var det nästan tomt på hyllan där hans saker hade stått. Det var då han insåg att det fanns en möjlighet och planerna på egen butik tog fart.

Han började i blygsam skala. Vid hemmet i Röinge fanns ett litet uthus som inte var större än 25kvm. Där öppnade han 2011 Patriks Prylar. Sortimentet bestod självklart av hans egenproducerade saker, men mestadels var det lite annorlunda prylar som han köpt in. Sådana saker som kunden inte kunde hitta i en vanlig inredningsbutik. Vintage, återvunnet och personligt blev nyckeln till framgång. Till en början hade han bara öppet på söndagar. På vardagarna jobbade han sedan 20 år som journalist på TV4 Halland, samtidigt som han läste till Certifierad Inredare på distans. Sommaren 2013 provade han att hålla öppet även några vardagar och då tog det verkligen fart, och han flyttade verksamheten till grannens lada där han hyrde en mindre del. 2014 beslutade TV4 Halland att lägga ner och Patrik stod inför ett val. Skulle han söka nytt jobb eller skulle han satsa på butiken på heltid?

Han valde det senare och sedan 1 april 2015 utnyttjar han hela ladan till butik och lager.

– Jag kan inte fatta att så många människor hittar hit, säger Patrik och syftar inte på själva resvägen från Halmstad till butiken i Röinge, det är förvånansvärt lätt att hitta enligt kundernas egna utsagor.

Nej, han syftar på intresset, att det ofta kommer långväga kunder som har ett besök på Patriks Prylar som en del av programmet på resan de är ute på.

Han är ödmjuk över det faktum att butiken tycks locka många olika sorters människor, oavsett kön eller bakgrund. Marknadsföringen sköter han nästan uteslutande genom sociala medier. Det han säljer mest av är lampor, ljusstakar och de där riktigt udda prylarna som kunderna inte vet att de vill ha förrän de sett dem.

– Jag har fantastiska inköpare som på sina resor runt om i Europa då och då stöter på något som passar en Prylgubbe som jag. De vet verkligen vad jag tycker om och kan skicka en bild på udda emaljkoppar från Baltikum eller brevlådor från Kroatien. De har inga planer att köpa produkterna till sig själva, men de frågar om de ska köpa med dem hem till mig, förklarar han.

Vägg i vägg med Patriks Prylar ligger Café Ekodeko, ett ekologiskt café som drivs av Karin Larsson och Linda Nilsson. I samband med att caféet öppnade i somras har upplevelsen för besökarna ökat.

– Det blir en utflykt att komma hit. En del kunder kommer in i butiken, går några varv och går sedan in och tar en fika i caféet. Efteråt kommer de tillbaka till butiken igen och går kanske ytterligare några varv innan de bestämmer sig för vad de vill ha.

Det är verkligen en saga som blivit sann, enligt Patrik, och på frågan om vad som väntar härnäst har han först inget att tillägga. Alla mål verkar redan vara uppfyllda. Sedan kommer han på att visst hade det varit kul om de fick igång en ekologiskt odling tillsammans med Café Ekodeko. Att bygga ett orangeri är också lite av en dröm. Det skulle även vara trevligt med en veranda…

Det finns nog inget naturligt stopp i det kreativa flödet för någon som Patrik. Tiden får utvisa hur långt han når. Tills nästa kapitel skrivs, fortsätter han pyssla med sina prylar.

Om Patrik:

Bästa egenskapen: Lyhörd och ödmjuk

Sämsta egenskapen: Tidsoptimist

Bryr mig mycket om: Min sambo och djur

Bryr mig inte om: Trender

Äter helst: En lokalproducerad köttbit

Äter helst inte: Jag har inte lärt mig äta sushi än

Betydelsefulla personer: Diana Ross & Steve Jobs

Överskattade personer: Ingen, alla har rätt att vara sig själva

Text: Amanda Hajney