Halland är ni redo?

Ute vid Slottsmöllans natursköna område huserar innovationsföretaget Creative Tools AB i de anrika fabriksmiljöerna. Ett företag som för många kanske är okänt, men desto mer framgångsrikt och med en utvecklingskurva som pekar spikrakt uppåt. Vice VD Nicklas Jarl tar emot oss och visar stolt upp en av de spektakulära 3D-skrivare som finns i lokalen, en teknik som troligen kommer att finnas i alla privatpersoners hem i framtiden.

 Creative Tools AB är ett företag som säljer produkter och utbildningar för de flesta typer av 3D-teknologier. Företagets motto är ”Allting 3D”, ett motto som kortfattat förklarar företagets verksamhet. Tänk dig att kunna tillverka dina egna skor, leksaker till dina barn och ett skal till din smartphone. Eller som Nicklas själv, tillbehör till båten. Allt är möjligt med en 3D-skrivare. När Nicklas utvecklar mottot nämns också mjukvaror, hårdvaror och tjänster som har med 3D-tekniker att göra.

Kommer du ihåg när bläckskrivaren var ny och patronen helt plötsligt var slut? Visst var det lite läskigt? Idag reflekterar vi inte över detta, och det är denna parallell Nicklas drar när han beskriver 3D-skrivarens enkelhet. Vi är idag i stadiet där 3D-skrivaren är helt ny för många, men samtidigt väldigt enkel.

Under de senaste tio åren har en enorm utveckling skett, men utvecklingen tar inte stopp här. 80 % av kunderna hos Creative Tools är idag företag, resterande 20 % är privatpersoner. Det är just spannet av privatkunder som har vuxit. En idé som börjar hos företag sprider sig lätt till privatpersoner och det är detta segment som man hoppas kunna utveckla ytterligare. Det finns ett väldigt brett användningsområde hos hobbyister och hemma-meckare.

– Det har alltid funnits ett litet intresse hos privatpersoner, men vi tror och hoppas att det kommer att växa ytterligare i takt med att man blir exponerad av den här tekniken, säger Nicklas.

Ett användningsområde som Nicklas lyfter fram är mode. Här finns stora möjligheter för individen att exempelvis skriva ut egna klackar och sulor till skor. Att få fram egna prototyper i plast, för att sedan sy på skinn och tyg, något som skotillverkare idag redan använder. Med tanke på tillverkningens låga kostnad och 3D-skrivarens enkelhet kan du med hjälp av datorn modellera din egen sko utan att vara expert.

För att teknologin ska effektiviseras och användandet ska bli större lägger Nicklas stor fokus på vår nästa generation. 3D-teknologin ska in i skolan och fungera som ett läromedel i form av fysiska ting.

– I biologi kan alla barnen exempelvis få varsitt kranium, så sitter man och diskuterar kring det istället för att titta på bilder ur en lärobok, säger Nicklas.

 

När Nicklas tittar in i spåkulan och ser framåt så tror han inte – han vet att detta är en innovation som kommer att finnas hos alla, förr eller senare. Det finns idag analyser som pekar på det, då det finns institut som i dagsläget tar fram prognoser och år 2017 tror man att detta kommer att slå igenom på bred front.

Idag är det få i Halland som har insett de fantastiska möjligheterna med 3D-skrivare och upplysningsbehovet är enormt, men att bli informerad, det är svårt.

– Det är nog den största utmaningen, du gör någonting, alla jobbar jättemycket och kanske inte orkar eller hinner ta till sig nya saker. Men när Halmstadborna- och företagen är redo, så hoppas jag att de ser möjligheterna med 3D-printing, avslutar Nicklas.

När vi lämnar kontoret uppe på Slottsmöllan ser jag julstjärnor lysa i fönstret. Givetvis är de utskrivna av en 3D-skrivare.