24 portätt av känslor

När Jespers pappa kom ut som transsexuell var det med buller och bång. Från att ha varit en grå och introvert medelålders man, blev pappan en färgsprakande och utåtriktad kvinna. En kvinna som heter Kamilla.

Jesper Molin bor i Halmstad med fru och barn. Han balanserar sitt yrkesliv mellan att vara kommersiell fotograf och konstnär.
– Jag har alltid varit kreativ på olika sätt, byggt lådbilar, kojor, lego och målat tavlor, säger han. Det är ett kall jag har. Precis som vissa måste spela golf för att slappna av, så måste jag skapa för att må bra, säger han.

Hans skapande har en terapeutisk inverkan på honom, inte minst när det gäller hans senaste projekt, ”24 porträtt av min pappa Kamilla”.

För tre år sedan kom hans pappa ut som transsexuell och blev Kamilla. Efter att ha förtryckt sina känslor och begär under en hel livstid, tog Kamilla igen för förlorad tid och transformerades till en levande färgklick. Det var klänningar, hår, accessoarer och rosa, rosa, rosa… Allt det där hon alltid älskat men aldrig vågat använda. Idag kör Kamilla på en något nedtonad stil, men den enorma omvandlingen blev till en början mycket för Jesper att ta in. Allt kändes så extremt. Det var just detta som ett halvår senare väckte en idé hos honom. Han ville göra ett konstprojekt som illustrerar hans känslor av hur han upplevde sin pappa under den första tiden. Han ville fånga det överdrivet feminina. När han kände sig mogen samlade han 24 av sina närmaste vänner, kollegor och släktingar. Tillsammans pratade de och stöttade varandra genom processen.

– Alla var fantastiska. Alla ställde upp, säger Jesper med ett leende.

Han tillägger också att han tror att det är lättare för människor i hans egen ålder, det vill säga 70- och 80-talister, att förstå och acceptera något sådant här.

– Min generation har läst om det och sett det förut. Många människor i min pappas ålder, de runt 60 och över, har svårare att förstå. De vill inte förstå heller, de är trångsynta, säger han.

Från början fanns där ingen agenda om att fotona skulle ställas ut, trots att han haft många utställningar förut med andra konstprojekt. Han gjorde bilderna helt och hållet i syfte att bearbeta sina egna känslor. Men så blev Halmstads Konsthall tipsade om Jespers foton och blev intresserade av att ställa ut dem. I samband med detta bygger de också ett pedagogiskt innehåll som är tänkt att informera om ämnet bland skolbarn.

Nu har det gått några år sedan livet tog en ny vändning. Jesper har vant sig vid att säga ”hon” istället för ”han” om sin pappa. Men även om de allra närmaste accepterat Kamilla för den hon är för länge sedan, så finns det fortfarande en viktig milstolpe för henne kvar att nå. Att få sitt personnummer ändrat, att bli en erkänd kvinna även i passet. Först då är hon fulländad.

HBTQ är ett paraplybegrepp för Homosexuella, Bisexuella, Trans- och Queerpersoner. Under termen transperson finns bland andra transsexuella. En transsexuell person upplever sig tillhöra ett annat kön än det biologiska. Transpersoner kan, liksom övrig befolkning, vara hetero- homo- bi- eller asexuella. Att vara transperson har alltså inget med personens sexuella läggning att göra, utan handlar om personens könsidentitet och könsuttryck.

Datum & Tider
Se utställningen ”24 porträtt av min pappa Kamilla” på Halmstads Konsthall:14 september – 18 november.

I samband med utställningen arrangeras konstsamtal med både Jesper och Kamilla:

22 oktober kl. 13.00
13 november kl. 13.00

I samband med utställningen arrangeras en Förvandlingsworkshop med Marie Gerhardsdotter-Bloemer och Modesty Sofrnonenkoff där barn på ett lekfullt sätt får förvandlas till vad de vill:

3 november kl. 13:30-15:30