Det lilla hantverksbryggeriet Folkared 15 ifrån Långås

Folkared 15

Det lilla hantverksbryggeriet Folkared 15 ifrån Långås i Falkenbergs kommun startades 2013 av Philip och hans fru Elisa- beth. Philip har sina rötter i England där hans föräldrar drev en liten pub så hans förkärlek till brittisk ölstil kan man förstå. Idag tillverkar Folkared 15 en rad mycket trevliga ale sorter, alla med en brittisk stil och fiera av dessa kan man avnjuta på krogarna runt om i Halland. Några sorter ınns även på systembolaget men efter de nya reglerna som införts av Systembolaget kommer det med stor säkerhet att vara mycket svårare att få tag i Philips.

Flera av Philips sorter har jag själv smakat och blivit trevligt överraskad av.
Den första som jag gav mig på var en Mild ale med namnet Wild Boar Mild Ale som jag tycker är en stiltypisk mild. Ett mörkare öl med maltiga söta toner och en bra balan- serad beska, ett mycket bra matöl på 4,8%.

Nästa ale som jag provade var Bulls Eye Best Bitter, ett öl som även det är mal- tigt precis som en engelsk ale skall vara, men med en mer genomgående beska och humle arom, ett öl som passar bättre som ett rent sällskaps öl eller till en rejäl kött- bit, de 6,1% ger en lätt vinös ton men inget som på något sätt ger avsmak.

Efter ett samtal med Philip så ıck jag ett prov på en imperial stout med namnet Moose Juice. Stout och Porterfantast som man är såg jag verkligen framemot att ge mig på denna öl.

Efter alla kvällsbestyr så kom den att häl- las upp i ett glas. Oj vilken doft! Rostad malt, lakrits och mörk choklad. Ett fylligt öl som på doften lovade otroligt mycket, och den höll vad den lovade – en ren njut- ning och hade den inte hållt 9,1% så hade jag nog kunnat dricka fiera.

Jag har sedan dess provat fier sorter ifrån Folkared 15 och ger alla ett gott betyg. Jag måste säga att Folkared 15 och ölet som kommer härifrån är värt att provas och få kommer nog att bli missnöjda. Rekom- menderas varmt av en riktig ölentusiast.

Kommentera