Adrenalin och skönt häng i Halmstad Wake Park

Halmstad Wake Park har ett nybyggt trädäck, ett nytt hinder och är redo för säsongen. Här samlas folk i alla åldrar för att åka wakeboard, umgås och bara hänga.

 

Den ligger ju så galet snyggt, säger grundaren Carl Neidert om parken som ligger i det vackra stenbrottet intill havet i Grötvik. Här flockas både Halmstadbor och turister för att testa på att åka wakeboard i ett så kallat kabelsystem. Fenomenet med “wake parks” har vuxit sig allt större de senaste tio åren och Carl Neidert och hans vänner kände att detta var något som saknades i Halmstad.Abstinensen blev för stor. De närmsta parkerna fanns i Göteborg eller Malmö.
Carl har själv alltid hållit på med extremsporter såsom skateboard och skidåkning och har tidigare jobbat på en wake park i Thailand under åtta månader. Det var i slutet av sommaren 2014 som de första stegen togs mot att försöka öppna en park i Halmstad.
– Det visade sig att kommunen var en av markägarna till stenbrottet och så fort vi fick tag i rätt person där så var de väldigt positiva.
Carl och hans kompanjon fick hjälp att få till möten med rätt personer. Året därpå, 2015, var parken igång. ”Vi hade bara två-tre månader på oss att få upp allt: boden, systemet, få dit el m m.” De fick hjälp av familj, vänner och andra som var intresserade. Carl hade med sig sina erfarenheter från Thailand i bagaget. ”Jag såg hur sporten kunde utvecklas, vad som behövdes osv.”
Sedan starten har parken utvecklats hela tiden. De har bland annat byggt ett nytt trädäck. Hindrena i vattnet ska renoveras och det kommer också att byggas ett nytt, femte hinder. Inför årets säsong kommer de också ta dit en grill. Det kommer gå att köpa kaffe, glass, läsk och varma mackor. Det finns också en slack line som man kan roa sig med.
– Vi vill att man ska kunna hänga här en hel dag. Folk gillar att vara här även om de inte åker. Det är skönt häng där alla är välkomna. Om någon vill ha hjälp att utveckla sin åkning finns det alltid folk som vill hjälpa till. Parken öppnar i maj och har öppet hela sommaren. Öppettiderna är lite väderberoende men sommartid är det öppet cirka 11-20. Så länge det är fint väder har vi öppet. Man kan kolla på Facebook, Instagram eller vår webbsida om vi har öppet.

Åkarna är allt från turister till lokala stammisar.
– Vi har ett gäng duktiga killar och tjejer från Halmstad som utvecklas snabbt. Jag hoppas på att intresset för tävlingar ska bli större bland halmstadåkarna.

Fakta Halmstad Wake Park
Var: I stenbrottet i Grötvik.
Vad: Man åker wakeboard efter en lina som styrs av en person på land. Hastigheten är cirka 28 km i timmen men går att styra individuellt. Det finns hinder i vattnet där man kan göra olika tricks. Nybörjare är välkomna och man väljer själv hur man lägger upp sitt åk. Det finns instruktörer på plats som hjälper till. Ett åk är tio minuter långt och kostar cirka 200 kronor (priserna för säsongen håller på att sättas). Det är populärt att boka in grupper för till exempel företagsevent, teambuilding, möhippor och svensexor. Det finns ingen åldersgräns men man ska kunna simma.
Utrustning: Hjälm och flytväst är obligatoriskt. Om det är kallt finns våtdräkter att låna gratis. Annars räcker det med vanliga badkläder.

Text: Sofie Tedenstad Svebring