Aktiviteter i Halland & Bjäre i sommar

När sommaren är här vill vi inte sitta stilla. Här kommer några tips på aktiviteter runt om i Halland och Bjäre som inte kostar mer än en hundralapp.

Cykla längs med kusten på Kattegattleden
Kattegattleden sträcker sig hela vägen från Göteborg till Helsingborg och är Sveriges första riktiga cykelled. Du kan hoppa på varsomhelst längs med leden (ett populärt ställe är till exempel vid slottet i centrala Halmstad) och cykla så långt du orkar. Fräscha cykelbanor är iordninggjorda längs med hela sträckan (med några få undantag) och tanken är att du ska kunna cykla hela vägen utan att störas av trafiken. Det finns många restauranger, boendemöjligheter och sevärdheter längs med leden.
Åk på lammsafari på Öströö fårfarm
På Öströö fårfarm kan du spendera många timmar. Här finns hundratals får, en gårdsbutik, restaurang och kafé samt ett gårdsslakteri. Följ med på lammsafari över Öströös vackra vidder för att se spralliga lamm och lurviga kossor. En kul och annorlunda upplevelse för både stora och små. Turen tar ungefär en timme och kostar 55 kronor per person för alla över två år. Öströö fårfarm ligger mellan Varberg, Falkenberg och Ullared mitt i Halland.
Lek på naturlekplatsen i Unnaryd
Mitt i Unnaryd med närhet till strand, boulebana, fotboll- och marknadsplats hittar du naturlekplatsen Unneparken. Här finns en grillplats och massor av aktiviteter för såväl stora som små. Gräv i den stora sandlådan, klättra, balansera, testa kroppen med olika utmaningar eller bygg en koja. Unneparken har nära till både bad och shopping. Gratis och öppet året om.
Paddla kanot i Hjörneredssjöarna eller Lagan
Finns det något mer rofyllt än att glida fram på blankt vatten? Ta med dig matsäck och stanna till på någon liten ö eller brygga och bara njut. I trakterna kring Hjörnered mellan Knäred och Laholm finns kanotuthyrning för hela familjen. Naturområdet runt Hjörneredssjöarna kallas Härliga Hjörnered och är den perfekta platsen för dig som vill uppleva den svenska naturen med all dess skönhet. En timmes paddling kostar 100 kronor och tre timmar kostar 150 kronor.
Prova på olika vatten- och actionsporter under Hallifornia
Den 20:e – 22:a juli hyllas kustkulturen i Varberg under festivalen Hallifornia. Detta är det ultimata evenemanget för personer i alla åldrar som har äventyrslusten kvar. Det är gratis att besöka festivalen och de flesta aktiviteter kostar heller ingenting. Testa på olika actionsporter på land eller i vattnet och njut av mat, musik, konst, hantverk och folkfest.
Spela fotbollsgolf i Vilshärad
Ett stenkast från havet i Vilshärad utanför Halmstad finns den perfekta aktiviteten för lediga sommardagar. Fotbollsgolf är ungefär som det låter. Det går ut på att man sparkar en boll runt på en bana och försöker träffa i ett hål. Ett trevligt sätt att umgås på. Fotbollsgolfen i Vilshärad kostar 100 kronor för en vuxen och 60 kronor för barn under 15 år.
Gå på konserten “Hundralappen” med Kapten Röd
Det var länge sedan Brottet i Halmstad nyttjades för konserter men nu är det äntligen dags igen! Kapten Röd kommer dit och spelar den 7:e juli. Han kallar sin turné för ”Hundralappen”. Biljetterna kostar nämligen bara hundra kronor! Passa på att njuta av bra musik under bar himmel precis intill havet i Halmstad.
Åk sommarrodel på Kungsbygget i Våxtorp
Kungsbygget lockar årligen många äventyrslustna med sina aktiviteter. Ett åk med sommarrodeln kostar 60kr och ni kan utan problem åka två i samma rodel. För den som har en liten extra slant kan även åka Zipline eller hoppa Bungy Rocket.
Geocaching i Bjärred
Geocaching är en av världens största skattjakt. Även på Bjärehalvön finns det skatter som man kan leta upp samtidigt som man får njuta av naturen. Ladda ner Geocaching-appen och börja redan idag att leta efter skatter.
Rulla och trixa på Båstad
Sedan 2012 har Båstad sin alldeles egna skatepark på 600 m2 där både barn och vuxna kan åka med skateboard, BMX och Inlines. Skateparker finns även i Halmstad, Falkenberg, Laholm och på en del andra ställen i Halland och på Bjäre.

Fler tips:

Gå eller ta en löprunda på den oändligt vackra Prins Bertils stig i Halmstad (som är 18 km lång om du går hela sträckan) och avsluta med en glass på Riccardos.
Bada i Steninge mellan Halmstad och Falkenberg. Efteråt tar du en fika med havsutsikt på Göstas café eller Skepparstugan.
Testa på en annorlunda träningsform såsom SUP Yoga eller SUP Fitness. Det innebär att du gör övningarna ståendes på en speciell bräda i vattnet (SUP = stand up paddleboard). Kostar en dryg hundralapp och finns bland annat via Kitekalle i centrala Halmstad.
Minigolf är allltid ett säkert kort. Längs hela kusten finns det banor av olika sorter som varierar i svårighetsgrad. Garanterad glädje (och bland dåliga förlorare, även ilska) för hela familjen.
Picknick i skogen! Vad slår en vacker lövskog en fin sommardag? Pershögsskogen i Båstad är en populär skog att vandra runt i. Varför inte ta med en picknickkorg och äta den med familjen meden barnen kan springa fritt och leka? Det finns även fina motionsslingor att utforska för den som vill.

Text:  Sofie Tedenstad Svebring och Frida Hansson