Alicia Bocio lever sin musikdröm

Alicia Bocio från Halmstad släpper snart sin första EP. För Vamé berättar hon om sin musikaliska utveckling, varför hon älskar Sturegymnasiet och hur det är att turnera jorden runt med en 90-talsstjärna.

Förra året blev Alicia signad på skivbolaget Only won music.

– Jag har tyvärr haft lite dåliga erfarenheter av människor i musikbranschen. Just då kände jag att ”snart skiter jag i det här”. Men nu är jag så glad att jag hittat ett sjukt härligt team som peppar mig.

Skivbolaget vill satsa på Alicia och även lansera henne utomlands.

– Det är verkligen en dröm!

Alicia känner att hon har hittat rätt musikaliskt. Tillsammans med producenterna har hon jobbat fram ett eget sound.

– Det är en blandning av R’n’B, elektroniskt och lite inslag av afrobeats. Vi använder oss av mycket musikelement från hiphopen fast jag rappar inte.

De senaste åren har Alicia turnerat med Dr. Alban. Det började med att hon fick testsjunga på en nyinspelning av hans låt “It’s my life” och Dr. Alban gillade det han hörde. De fann varann direkt och Alicia följde med honom på hans olika spelningar runt om i världen. De besökte bland annat England, Kazakstan, Dubai, Turkiet, Brasilien, Polen, Vitryssland och Ryssland. Det har visat sig att Dr. Alban är väldigt populär i just Ryssland.

– De är verkligen helt galna i honom där, det känns som att de är lite fast i 90-talet, säger hon med ett skratt.

Musiken har funnits länge i Alicias liv. Som liten uppträdde hon på skolavslutningarna och på gymnasiet gick hon dansprogrammet på Sturegymnasiet. Där valde hon även till ensemble och ägnade mycket tid åt att sjunga och spela gitarr. Hela atmosfären med kreativitet som flödar, där elever får vara sig själva utan att någon dömer, gjorde att Alicia älskade sin tid på Sturegymnasiet.

– Det är världens bästa skola. Jag grät hela min student för jag ville inte sluta.

I slutet av gymnasiet sökte Alicia till Idol. Det var hennes mamma som tyckte att hon skulle söka. Hon var först lite tveksam och kände sig blyg, men tänkte sen att hon skulle testa. Hon gick hela vägen till fredagsfinalerna.

– Jag trodde inte man kunde bli så nervös. Man blir stajlad, man ska tänka på kameror…

Det var helt nytt för Alicia, men värt det.

– Man fick fina vänner och vi peppade varandra.

Alicia blir inspirerad till att skriva musik på nätterna. Hon inspireras också mycket av andra artister som till exempel Drake. Förutom Drake lyssnar hon just nu mycket på Kehlani och Travis Scott. Hon gillar också musik som Destiny’s Child, Beyoncé och Rihanna. Alicia beskriver hur R’n’B-musiken har utvecklats sen Destiny’s Child-tiden. Den influeras av andra stilar och det läggs in elektroniska grejer som skapar nya sound. Stilarna flyter ihop så att det inte riktigt går att kategorisera. Detsamma gäller Alicias egen musik.

– Jag brukar faktiskt fråga folk som håller på med musik vad de tycker. De brukar inte kunna säga exakt vad det är, men typ åt elektro-R’n’B-hållet.

Musiken är oerhört viktig i Alicias liv. Hon beskriver den som ett sätt att överleva. Det gäller inte bara hennes egen musik och att hon får hålla på med det hon älskar och kan vara kreativ med, utan också att lyssna på musik.

– Om jag är skitledsen så lyssnar jag alltid på musik. Samma sak om jag är glad. Vilken känsla jag än har så vill jag alltid lyssna på musik.

Det är mycket på gång för Alicia under 2017. Musikvideo ska spelas in. Hon håller också på att boka in konserter inför sommaren då hon vill ut och spela mycket.

– Jag väntar fortfarande på en spelning i Halmstad, skojar Alicia.

 

Namn: Alicia Francke Bocio.

Ålder: 25.
Från: Halmstad.
Bor: I Stockholm.
Aktuell med: Släpper flera låtar under våren, turnerar under sommaren och därefter kommer första EP:n.
Hobbys: Gå ut och dansa och umgås med vänner.

Följ henne på: Facebook (Alicia Bocio) och Instagram (@aliciabocio).

 

Text: Sofie Tedenstad Svebring

Foto: Kia Lefwander