Anrikt kostall blev uppskattat ostmejeri

Tankarna på att starta mejeri låg Ingmarie och hennes familj varmt om hjärtat. När hennes kusin Lars-Inge Gunnarsson, tillika mjölkbonde, expanderade i samma veva som Skottorps slott stod till salu fanns det därför inte mycket att diskutera. 

Att starta mejeri var egentligen den stora anledningen till varför Ingmarie och hennes man för 10 år sedan valde att köpa det historiska slottet i Skottorp. Ingmarie har sina rötter i Laholm och när hennes kusin köpte upp betesmarken som tillhört Skottorps slott fick tankarna på att på något sätt förädla mjölken från Lars-Inges kor en större mening. När slottet blev till salu såg familjen Muller-Üri sin chans. Ingmarie har större delen av sitt liv arbetat inom mejeribranschen och på så vis haft nära kontakt med tillverkning av ost. Men när företaget hon jobbade på expanderade och flyttade de intressanta jobben till Danmark, ville Ingmarie stanna på hemmaplan. Sagt och gjort, idag är hon istället tillsammans med tre andra ägare av Skottorps mejeri.

I ett 200 år gammalt kostall ett stenkast från slottet tillverkas en idag mycket uppskattad slottsost i sex olika smaker som säljs i den tillhörande gårdsbutiken. Ostarna säljs även hos ett 30-tal andra återförsäljare i södra Sverige.

Inne i den tillhörande butiken går det att följa en 4 minuter lång film som tar tittaren på en resa från hur mjölk blir till ost och genom de stora glasfönster som fungerar som skiljevägg mellan butik och produktion, går det att se hela produktionen i verkligheten. Stora metallbadkar breder ut sig tillsammans med diverse modern utrustning. Även om produktionen till stor del är modern, är det viktigt för Ingmarie att det finns en känsla av hantverk.
– Varje ost måste vändas för hand, berättar Ingmarie som också belyser hur viktiga de tre områdena närproducerat, lokalproducerat och miljö är för att göra mejeriet till någonting alldeles extra.

Innan var slottsmiljön och de guidade visningarna inne på slottet dragplåstret som fick folk att besöka platsen, men idag är mejeriet en lika stor anledning att människor tar sig en tur förbi. Varje månad anländer stora bussar fyllda av besökare som reser långväga för att köpa ost och lyssna på historien om Karl XI och Ulrika Eleonora av Danmark som 1680 gifte sig på slottet. Även kommuninvånare tar sig förbi för att införskaffa sig lite goda ostar.
– Den ost som går bäst är Ambrosiaosten, som för övrigt har en historia i trakten. I drygt 50 år tillverkades osten i Vallberga och när osten åter började tillverkas på Skottorps Mejeri var det många som blev glada, berättar Ingmarie.

Att både mejeriet och butiken är så uppskattade som besöksmål beror säkerligen på den mycket vackra miljö som de är belägna i , men framförallt beror det troligen på den mycket goda ost som tillverkas där. Stenstallet som så vackert breder ut sig bland hagar och ängar är inte längre lämpligt att använda som stall och fick istället bli produktions- och butikslokal till mejeriet.
– Det är en viss charm att ha ett mejeri i ett gammalt kostall, speciellt så vackert som detta är, säger Ingmarie och drar på smilbanden. – Det är Sveriges vackraste mejeri, fortsätter hon. Idag uppgår produktionen till 50 ton ost per år, vilket talar om dess popularitet.

Till jul och andra högtider säljs mycket ost, men även sommartid när vädret inte tillåter en att vara utomhus är försäljningen god. Under hösten planerar de även att starta upp öppna ostprovningar, för den som är sugen på att i vinkällaren avnjuta förstklassig slottsost i just slottsmiljö.

Text & Foto: Casandra Hallberg