Bastu är hett

Vi lever i ett hälsosamhälle där fler och fler unnar sig besök till spaanläggningar och annat som får dem att må bra. Många väljer också att ta med sig spakänslan hem och bygger egna basturum och hemmaspa .

En bastu behöver inte alls vara ett mörkt rum i källaren. Idag kommer de i betydligt fler varianter.

Andreas Rolfsson, säljare på Tylö, märker att kunderna vill ha det lite modernare, att de är ute efter nya upplevelser.

– Det är mycket glaspartier, folk vill ha in ljus i sina bastur, menar han.

Peter Danielsson, VD och ägare på Comfort, håller med.

– Det ger en annan känsla att sitta i en bastu med fönster och glasdörr, och om det går, gärna så att man kan se ut men ej bli sedd säger han.

Tylö levererar hela bastulösningar, färdiga bastu- och ångrum som levereras som moduler. Comfort installerar de färdiga modulerna men bygger nu nästan bara kundanpassade helhetslösningar.

  • Vi ritar upp designen i 3D efter kundens önskemål och tillgängliga ytor, så möjligheterna är oändliga. Vill du ha en bastu med tillhörande relaxdel i källaren eller i det överblivna sovrummet bredvid badrummet och ansluta med en dörr ut i trädgården? Eller vill du ha en bastu utomhus, i Atterfallshuset med tillhörande loungedel? Vill du kunna kliva ut ur bastun och gå rakt in i ditt egna utespa eller pool i trädgården? Vi förverkligar era bastu- och spa drömmar utan problem, förklarar Peter.

Vilka är era främsta kunder?

– Det är oftast privatpersoner som vill sätta lite guldkant på vardagen. Människor som bygger hus väljer ofta att bygga en bastu samtidigt. Sedan har vi kunderna som bygger hemmaspan i ett extra sovrum efter att barnen flyttat ut och lämnat rummet tomt, säger Peter.

Vad ska man då tänka på vid ett bastuköp?

– En bastu är en investering, så det gäller att verkligen satsa på det man vill ha. Aggregatet är hjärtat i en bastu, så satsa på ett riktigt bra aggregat, säger Anderas.

Finns det någon myt ni vill ta död på vad gäller bastun?

– Ja, jag möts ofta av att folk tror att det är dyrt att värma upp en bastu, att den drar mycket ström. Så är det inte alls, en modern bastu värmer upp rummet och när maxtemperaturen man har ställt in är uppnådd, går de ner till sparlåga och kickar igång igen om temperaturen sjunker under förväntad nivå. Moderna bastur är med andra ord ingen energitjuv, säger Andreas.

Besök www.tylo.se och www.comforthalmstad.se för mer information om du är intresserad av en egen bastu.

5 hälsofördelar med att bada bastu:

  • När du bastar börjar din kropp producera fler vita blodkroppar som i sin tur stärker immunförsvaret.
  • Bastubad är en detoxkur. Genom att svettas rensar du kroppen från slaggprodukter.
  • Värmen i bastun gör att muskler och leder mjuknar. Många besvär med stela leder kan därmed bli bättre av bastubad.
  • Gör bastun till en vana efter träningspasset. Vid regelbundet bastande ökar kroppens värmetolerans och därmed din uthållighet, vilket du märker under dina träningspass.
  • Bastubad höjer serotoninhalten, ett ämne som gör att du känner dig harmonisk, avslappnad och lugn. Detta kan också göra att du sover bättre.

 

Historia:

Bastun kom till Norden för ungefär 2000 år sedan. Troligen var det Vikingarna som tog med sig traditionen från sina plundringar i nuvarande Turkiet. Tyvärr förbjöds bastubadandet i Sverige 1725 och blev synonymt med syndiga aktiviteter. Det ansågs fult att basta och bli svettig. I länder runt omkring såsom Finland, Ryssland och Estland, och även i norra Sverige fortsatte dock bastubadandet i samma takt eftersom man insåg att det bara var en trevlig familjeaktivitet. Det dröjde ända tills 1900-talet innan bastun fick sin revansch. Under 1950-talet fick bastuaggregatet en viktig roll, först endast vedeldad, men liksom allt annat har bastuaggregatet utvecklats och finns idag i flertalet olika varianter.

Källa: bastu.se

 

Text: Amanda Hajney