Bland tomtar och nättroll

Då springer vi huvudlöst rätt in i den där tiden som kallas jul. När granen ska släpas hem likt stenåldersmannens nyfångade vildsvin och fisken ska lutas. Inte åt höger eller vänster, utan bara luta. Oklart åt vilket håll. Lite som höstens politiska pladder. Man vet varken ut eller in. Upp eller ner tappade man koll på redan för några år sedan. Det luriga är att man nu inte längre har koll på höger eller vänster. Det liksom bara bråkas. Om skitsaker. Om hittepå-saker. En galen mängd så kallad information sprids utan någon som helst granskning och trollen får härska fritt. Jäkligt ofräscht alltså. Tyvärr är vi många som i farten blir likadana. Vi blir både konsumenter och producenter av nyheter i dagens mediaklimat.

Vill vi ha det så? Vill vi inte ha en Lars Orup som vi hade förr? (Nej ungdomar. Lars Orup ska inte blandas ihop med Regn hos mig-Orup. Han var köttig och myndig nyhetsuppläsare i TV.) Det klart att vi vill. Att bli serverad sin tro på silverfat klockan 9 varje kväll var ju en jättesmidig lösning på problemet. Man lutade sig tillbaka i sin noppriga pyjamas, sneglade på farsgubben, insåg att han redan somnat och insöp den ena tråkiga nyheten efter den andra. Ja, förutom smaskiga avslöjanden som även förr såklart fanns. De var dock aldrig så nakna som nu. De var alltid inlindade i en grådaskig sörja som med lätthet kunde förklaras och försvaras av utpekad politiker eller liknande. Men det viktigaste av allt – man behövde inte dela med sig av skiten på något nät. Alla andra hade ju redan sett samma sändning, eller för all del, nyhet.

Nu däremot ska man interagera med sina vänner och andra man inte känner för att vara med i laget. Gör man inte det, är man trist. Då är man en ”Är du inte på Facebook längre-människa”. Det är i och för sig inget glåpord i min bok. Utan det betyder enbart att man råkar ha ett liv vid sidan om tangenterna. Man slipper dessutom de där sabla idioterna som delar med sig av ren påhittad skit. Är det inte från höger så är det från vänster. Antingen öster eller väster. Uppifrån eller nerifrån. Men alltmer sällan tyvärr från sanningen. Och det, gott folk, är helt värdelöst. Nej lys upp dig själv. Ta reda på saker. Var din egen lilla nyhetsredaktion innan du länkar vidare. Framförallt om det du ska länka till nästan verkar vara för bra. Oftast är det just för bra. Tänk på det.

Så. Nu kan du fortsätta ditt liv igen.

 

Text: Staffan Karlsson