Brasserie Collioure -En helhetsupplevelse

För fem år sedan drog paret Johanna Behlin och Linus Bergqvist igång sin restaurang Brasserie Collioure, som är beläget på Torntorget utmed Nissan. Att öppna restaurang var egentligen inget de planerat särskilt länge.

– Det var en spontan grej. Ett tillfälle öppnade sig, vi såg möjligheten och slog till, säger Johanna.

Då var Johanna sommelier och Linus erfaren köksmästare. Men sedan ett par år tillbaka är även Linus sommelier och det märks tydligt i deras verksamhet. På Brasserie Collioure är drycken minst lika viktig som maten.

– Vi tycker att synen på alkohol är felaktig. Det är inte bara ett berusningsmedel, utan mer en måltidsdryck. Det är kombinationen av mat och dryck som är det primära, de höjer varandra, förklarar Johanna.

När tillfälle ges så förklarar de gärna mer ingående för gästerna om historien bakom drycken som serveras.

– Vin kan vara så mycket mer än något i en box man dricker på fredagarna, säger Johanna.

Ibland har de spontanvinprovning för gästerna där de ”snöar in sig” på en speciell druva.

– Det är så spännande att tänka att alla viner faktiskt innehåller samma sak, druvor, men att de ändå är sådan skillnad på dem. Vin är ett hantverk!

När det kommer till maten så strävar Johanna och Linus efter att använda så bra råvaror som möjligt.

– Vi vill inte krångla till det, utan använder klassiska, bra grejer. Hanterar man råvarorna på rätt sätt så behöver de inte dränkas i chili och vitlök för att få smak, förklarar Johanna.

Vad är en sommelier?

En sommelier är utbildad inom all dryck, såsom öl, sprit, kaffe och till och med vatten, men med fokus på vin, något som förut kallades vinkypare.

 

Text: Amanda Hajney