Conrad Boqvist – Musiker på hugget

Det är inte utan förvåning jag lyssnar igenom Conrad Boqvists alster och häpnas återigen över hur Hallands musikhjärta tycks producera stjärna efter stjärna. Kan det vara så, att Halmstad är en centralpunkt för ambitiösa och talangfulla musiker? Finns möjligheten, att Halland kommer att sättas på världskartan tack vare personer som Conrad Boqvist, frilansmusiker med gitarren i högsta hugg och ett brinnande intresse för jazz och funk? Jag tror faktiskt det.

Conrad Boqvist är en entusiastisk musiker med bred kunskap och erfarenhet. Efter att ha fullgjort gymnasiet på Sturegymnasiet i Halmstad, Fridhems Folkhögskola i Svalöv och till sist Kungliga Musikhögskolan i Stockholm har han satsat stenhårt på att bli den där man ringer när man behöver gitarr i vilket sammanhang som helst. En välutbildad musiker som inte tappat glöden, och när vi pratar om ”feeling” är det uppenbart att Conrad värderar detta högt.

– Jag får nog jobben för att jag är svängig, noggrann och har bra feeling med andra. Det gäller att kommunicera i musiken, även om den bör vara fri också, säger Conrad.

Jag ringer upp Conrad en solig dag och jag hör direkt på hans tonläge att det här, det här är en ambitiös entreprenör. Han pratar glatt och frispråkigt och ger bilden av att vara en intelligent kille med fötterna på jorden. Jag frågar vad han har för relation till instrumentet, till gitarren.

–  Jag älskar gitarren. Det har liksom gått från när man var liten och det var en pojkdröm att bli rockstjärna till att man numera får en kick av att bara spela musik tillsammans med andra människor, säger Conrad. Det kan vara 3 sekunder på en hel månad, eller ett år, som man känner den fullständiga harmonin musiker emellan, och då får man en kick som inte går att förklara. Det kan nog liknas vid en drog. Så nu söker man ju den kicken hela tiden. Andra sidan av myntet är ju att det är ett jobb, så även om jag inte skulle få den där ”kicken” måste jag ändå prestera.

”En tolva till pappa” som också är Conrads debutalbum från 2009, är en helt magiskt känslomässigt frigörande och musikaliskt nyskapande skiva med jazzen, soulen och funken i fokus. Trots detta känns det väldigt modernt och nyskapande. En skiva som skapats för musikens skull, inget annat. Men i grunden är alltså Conrad frilansgitarrist på heltid, och trivs med detta som fisken i vattnet.

r det att leva på musiken ekonomiskt?

– Det finns ju en osäkerhet kring detta rent ekonomiskt, säger han. Man får göra ett val helt enkelt, om man har möjlighet och kan tänka sig att leva med den osäkerheten. Jag har verkligen stångat mig blodig för att kunna leva på det här.

Det är ingen ovanlighet att Conrad googlar på snygga gitarrer och drömmer sig bort, precis som vilken gitarrnörd som helst.

Så jobbet följer med hem ibland?

– Ja, jag har mina instrument på väggen hemma och klinkar gärna när det finns tid. Jag kan gå och titta på dem på kvällarna och förundras över hur vackra de är. Min favorit är en Gibson 335 Trini Lopez från -67, säger han stolt.

Du spelar alltså mer eller mindre gitarr hela dagarna, 8-17?

– Nja, det är nog lite mer flexibelt än så. Senast spelade jag in en skiva med Charlotte Perrelli och det var jättekul. Det blir en del inspelningar också, även om liveuppdrag förekommer oftare, berättar Conrad. Det är allt från soloartister där jag är en del av kompbandet, till kapellmästare som sätter ihop orkestrar inför julkonserter. Conrad har erfarenhet av de flesta stilar och genrer, det är något av ett krav för att lyckas som frilansmusiker.

Vad händer nu?

– Det som är mest aktuellt just nu är musikalen ”Från Broadway till Duvemåla” som vi kommer att turnera med i vår och i höst. Det är ett jätteroligt projekt som jag fått äran att vara med på.

Man kan alltså inte sticka under stol med att Halmstad gång på gång spänner bröstet i den rikstäckande musikbranschen, både med enormt stora stjärnor men också frilansförmågor på uppgång. Vi kan därmed konstatera att musik är ett riktigt och legitimt arbete.

SNABBA CONRAD-FAKTA:
Namn: Conrad Boqvist
Yrke: Frilansmusiker & gitarrlärare
Ålder: 34
Bor: Född och uppvuxen i Halmstad, bor sedan 2005 i Stockholm med fru och två barn
Aktuell med:

1: Från Broadway till Duvemåla (Laila Adele, Victoria Tocca, Linda Holmqvist mfl.) Mer information på www.franbroadwaytillduvemala.se

2: Kommer få kungliga musikaliska akademiens och Albin Hagströms minnesfonds gitarrstipendie.

3: Släpper ny platta under 2017

 

Text: Johannes Nyström

Foto: Michael Sjösten & Per Jahnke