Den sista riktiga Bondfilmen

De umgicks som barn, Mats-Ola Pålsson och Lars Gahlin. Det var först skateboards och sen punkband som höll dem ihop. Under sena tonåren gled de isär, men när de av en slump sprang på varandra igen i slutet på 80-talet, och de båda var i tidiga 20-års åldern, så bestämde de sig för att ”hitta på nåt” någon kväll. Att det skulle innebära årliga träffar där de alltid tittade på ett par Bondfilmer med tillhörande analyser, och att det efter en sådan träff skulle sås ett frö som skulle komma att ta dryga fyra år av deras liv att genomföra, det hade de så klart ingen aning om då.

De hoppas på premiär senare i år, på filmen som går under arbetsnamnet ”Den sista riktiga Bondfilmen”, men som egentligen heter Black Light. Det var under en av deras Bondkvällar som de båda kom fram till att de senare Bondfilmerna inte är som de var förr.

– James Bond ska vara en gentleman med humor, ingen avtrubbad actionhjälte, säger Lars.

– Då kom vi fram till att vi borde göra en film själva, som en sista, riktig Bondfilm, fyller Mats-Ola i.

Sagt och gjort. Redan nästa tisdag satte de igång och skriva manus. Under drygt ett års tid träffades de sedan en till två gånger i veckan och skrev några timmar på sitt manus. Så en dag var det färdigt. 365 scener som de båda tillsammans agerat ut i Lars kök under tidtagning för att ta reda på hur lång filmen ungefär skulle bli.
Ingen av dem har någon som helst erfarenhet av film. Men de var båda överens om att de måste försöka göra något av det manus de nu jobbat så hårt för. Mats-Olas son Lukas var intresserad av film och erbjöd sig att hjälpa dem. Fast han saknade utrustning. De kontaktade en gemensam vän, Jerry Gladh som de visste hade kamerautrustning och det visade sig att kombinationen Lukas och Jerry blev helt fantastisk när det gäller den tekniska kvaliteten på filmen. Men de behövde ytterligare hjälp, och detta var början på en lång rad möten med personer som Lars och Mats-Ola själva beskriver som ”galningar som säger: Fan, vad kul! Vi hjälper gärna till”.

För den fortsatta filmproduktionen, som växte till proportioner de aldrig kunnat ana, är helt och hållet tack vare människor som välvilligt och fokuserat engagerat sig i Black Light.
– Vår budget är noll kronor. Ingen har, eller kommer att, tjäna en enda krona på just detta projekt. Allt görs ideellt och vi drar i alla våra strån till stacken, säger Lars.
– Vi tänkte att det väl skulle gå att få klart på en månad eller så. Nu har vi filmat i tre år, säger Mats-Ola med ett skratt. De filmar en hel dag varje helg, och eftersom filmen utspelar sig i både London och New York, har backdrops (bakgrunder) från dessa destinationer filmats i samband med att någon semestrat på orterna.
– Vi har båda ett stort kontaktnät och detta har vi utnyttjat, säger Mats-Ola på frågan om var de hittat alla medverkande. Många som är med i produktionen har själva anmält sig som frivilliga.
– När det gällde bakgrundsljud, ljudeffekter dubbning mm så kontaktade vi våra grannar Tony och Arja Jantunen som helhjärtat ställde upp med sin kompetens och sin musikstudio. Vår sminkös är en tjej som heter Susan Labor. Hon råkade befinna sig hemma hos Jerry Gladh samtidigt som oss en kväll och hade sett manus. Hon har tidigare varit sminkös i Hollywood och kunde genom kontakter där få smink helt gratis genom sitt sminkbolag i USA. En kille som heter Adam Fietz fick höra talas om oss och erbjöd sig att skapa bakgrundsmusiken, som för övrigt är helt fenomenal. När inga pengar är inblandade, finns det inget som tynger några axlar. Kreativiteten släpps fri och resultaten kommer från hjärtat, berättar Lars.
Detsamma gäller locations (inspelningsplatser).– Vi fick till exempel låna ett helt hotell, Hotell Helsing i Helsingborg. Allt vi behövde var en reception, men de tyckte idén lät så rolig att vi fick en hel svit och andra lokaler också, säger Lars.
Några av skådisarna fick de dock jaga fatt i. Det var självklart viktigt att hitta rätt person till rätt roll, men det var också viktigt att ingen av dem hade någon erfarenhet av att agera framför en kamera. Alla skulle vara på samma nivå. Många kända namn inom Markaryds Kommun medverkar i filmen, men självaste James Bond ville de hitta någon annanstans. De tänkte att det kunde vara svårt att regissera en ”gammal kompis” som de har ett sentimentalt band med sedan tidigare.
– James Bond i vår film är lite äldre. Han är pensionerad sedan elva år och lever ett stilla liv med sin fru. Men så dyker det upp ett hot som kan förgöra hela världen, och enbart James Bond kan rädda oss! förklarar Lars med ett leende.
– Vi fick tips från en gammal skate-polare om en galen lärare i Landskrona som heter Anders Cöster. Vi åkte dit för att träffa honom och det sa klick direkt. Han är vår Bond!
En riktig Bondfilm måste ju såklart ha en riktig Bondlåt, och den står Halmstadbaserade killarna Tobbe Månsson och Mattias Hjelm (tillika Mats-Olas lillebror) för. De har skrivit text och musik och en annan Halmstadprofil, Mariette Hansson, står för sången.
– Den är riktigt bra! De har jobbat hårt med låten, säger Mats-Ola som berättar att det tydligen krävdes över 100 omtagningar på sången innan Mariette var helt nöjd.

Fröet som såddes den där kvällen för fyra år sedan, är snart redo att skördas. Det enorma projektet börjar så sakteliga gå mot sitt slut. Kvar är några enstaka filmningsdagar och sedan börjar efterarbetet. Premiären ska hållas på biografen i Strömsnäsbruk, men flera biografer runt om i landet är intresserade av att visa den. Publiken kan förvänta sig Bond i traditionell tappning och för Bondnörden finns det flera små gömda budskap att hålla utkik efter. Men vad ska de göra sen? Mats-Ola vet precis vad nästa steg blir.

– Vi ska skriva en bok. En bok om våra liv och hela den här processen. Vi vill visa folk vilka kompetenser en liten kommun som Markaryd kan besitta. Om vi kan skapa en hel långfilm med noll erfarenhet och noll budget, så kan vem som helst göra det. Ingenting är omöjligt!

Text: Amanda Hajney

Namn: Lars Gahlin

Familj: Fru Marie samt barnen Oskar, Emelia och Alfons

Yrke: musiklärare, musikproducent och väktare

Bästa Bondfilmen (förutom Black Light): Med Sean Connery – From Russia with love. Med Roger Moore – Live and let die

 

Namn: Mats-Ola Pålsson

Familj: Fru Marie samt barnen Lukas, Hannes, Sandra och Sally

Yrke: VD på Metector AB

Bästa Bondfilm (Förutom Black Light): Med Sean Connery – Goldfinger. Med Roger Moore – For Your Eyes Only