“Det goda livet” bjuder på smaker från hela världen

När kvinnorna i ”Det goda livet” först kom till Sverige hade de aldrig vågat drömma om att de skulle vara där de är idag. Nu driver de hela fem caféer och har även cateringverksamhet där de bjuder Halmstadborna på mat från deras egna hemland.

– När vi öppnade vårt första café för två år sedan, så frågade alla kunder efter kaffe och kanelbulle. Idag frågar de efter Baklava och turkiskt kaffe, berättar Yasemin Abdol.

Yasemin kom till Sverige från Turkiet med sin familj för 7,5 år sedan. Hon började i ”Det goda livet” som praktikant, efter 6 månader fick hon anställning och idag är hon chef och ansvarar för planering och beställningar.

”Det goda livet” startade 2012 som ett ESF-projekt, där målet var att skapa möjligheter för invandrarkvinnor som var längst ifrån arbetsmarknaden. Många av kvinnorna hade aldrig yrkesarbetat tidigare, varken i hemlandet eller i Sverige.

Hos alla människor finns det potential, dock finns det få personer som har förmågan att se den potentialen hos andra. Kristina Norrman är en sådan person som ser, och hon är också en av initiativtagarna bakom ”Det goda livet”.

– Det visade sig att det fanns kvinnor som inte var så bra på svenska, men som kunde fyra andra språk, säger Kristina. Det fanns också kvinnor som var trevliga och serviceminded, och många var väldigt duktiga på att laga mat.

Grundtanken med ”Det goda livet” var att göra något med den kompetens kvinnorna har, istället för att fokusera på den kompetens de saknar.

– Vi har en kvinna som inte kan läsa eller skriva och som aldrig har gått i skolan i sitt hemland, men hon gör ett jobb i köket som många svenska kvinnor inte kan, tillägger Yasemin.

På mindre än ett år gick ”Det goda livet” från att vara ett projekt till att bli ett socialt arbetsintegrerande företag, och i januari 2013 invigdes ”Café Välkommen” på Medborgarservice i Andersberg. Ett café som gav många kvinnor deras allra första arbetsplats i Sverige. Kort efter uppstarten fick de även erbjudanden om att driva flera andra caféer, vilket i sin tur innebar fler arbetstillfällen och praktikplatser för kvinnorna. Idag driver ”Det goda livet” hela fem caféer runt om i Halmstad och har totalt nio anställda.

På Mjellby Konstmuseum fick kvinnorna 2014 chansen att driva ett konstcafé. Där serverades främst klassiska svenska räksmörgåsar, något som kvinnorna inte var vana vid att varken tillaga eller äta.

– Det är svårt för mig att provsmaka räksmörgåsar och röror och säga om det är gott eller inte, för det är mat som jag själv aldrig äter, berättar Yasemin.

Museichefen fick en dag istället smaka på deras turkiska rätter. Han förälskade sig genast i den turkiska maten och efter den dagen fick Mjellby Konstmuseum ett turkiskt konstcafé!

”Det goda livet” har efterhand tagit emot allt större uppdrag och Yasemin berättar om en dag när de skulle ha catering för ca 80 personer på konstcaféet. De bestämde sig för att bjuda dem på en turkisk grillbuffé. När de tre invandrarkvinnorna grillade kom en man fram och utbrast förvånat ”Oj, grillar ni på riktigt?”

– Då svarade jag ”hur grillar man på låtsas?” och vi båda började skratta, berättar Yasemin med ett leende på läpparna.

– Vi hade efterrätt till dem också och de blev väldigt nöjda.

Sällskapet älskade den turkiska grillbuffén och ryktet om den goda maten spred sig. En dag kom folk hela vägen från Göteborg till konstmuseet, bara för att få smaka på den turkiska maten.

Yasemin berättar också att det nyligen ringde en kvinna från kommunen som ville beställa julbord. Det hela slutade med att hon frågade efter ett turkiskt julbord istället.

– Jag svarade genast ja! Vi har ju inte julbord i Turkiet, men vi har olika högtidsrätter som vi bara lagar 2-3 gånger per år, förklarar Yasemin.

Kvinnorna håller nu på att planera och provlaga inför den 17 december, då Halmstad kommun ska äta sitt allra första turkiska julbord. Yasemin tycker det är kul att svenskarna tar till sig deras matlagning och vågar testa mat från andra kulturer.

– Även den starka maten går åt när vi har luncher. De torkar sig om näsan när de äter, sen äter de lite till och torkar näsan igen, berättar Yasemin och skrattar.

Kvinnorna lär sig också mycket om den svenska maten och kulturen.

– När vi fick vår första beställning på smörgåstårta så visste jag inte vad det var, förklarar Yasemin.

– Jag såg framför mig ett vanligt bröd och en tårta med grädde och choklad, jag kunde helt enkelt inte föreställa mig hur det skulle se ut, säger Yasemin.

Men nu klarar kvinnorna av att laga den mesta svenska maten.

– Jag blir så stolt över dessa kvinnor och hur bra de är på att samarbeta. Det är påfrestande att ha så stora beställningar, men de har aldrig sagt nej till ett uppdrag, berättar Kristina.

– Vi gör alltid vårt bästa, för när vi lyckats och får beröm är det värt allt slit, säger Yasemin.

Text & Foto Stina Blomstrand