Du duger som du är!

En del ångrar sig och sörjer vad som varit – En del tar lärdom av sina erfarenheter och försöker se på myntet från dess finaste sida. Sophia Anderberg, 26 år, bosatt i Halmstad är en sådan. Som tagit lärdomar från sitt förflutna – och byggt något stort. Bland annat ett kroppspositivt Instagram-konto med drygt 16000 följare.

Bara ett stenkast från Halmstads stadskärna bor Sophia Anderberg i en mysig lägenhet tillsammans med sin pojkvän och deras två katter. Sophia är född och uppvuxen i Värnamo och det är med värme hon minns sin barndomsort. För Sophia betyder Värnamo trygghet, eftersom hon trivs med det lilla och gemytliga.

Till vardags jobbar Sophia som säljare på Teknikmagasinet, även om hon är utbildad både inom hälsa och turism. Men vad som får Sophias småländska hjärta att slå extra hårt ligger utanför jobbet. Den riktiga passionen är kroppspositivitet via sociala medier.

För Sophia Anderberg har sociala medier blivit ett sätt att skapa debatt och inspirera människor kroppspositivt, även om fokusen i hennes kanaler förändrats över tid. Sophias intåg i de sociala medierna har sin början 2012, även om hon inte förrän 2013 började använda sitt dåvarande konto på Instagram frekvent i samband med en påbörjad viktresa. Hon hade länge vantrivts i sig själv, och uttryckt ett missnöje över sin egen kropp, vilket fick henne att vilja förändra sin kropp. Och liksom många andra ville hon att hennes resa skulle kunna bli till inspiration för andra, och hon bestämde sig för att använda sitt Instagram-konto för det syftet.

Jojo-bantat sedan hon var 16

Sedan Sophia var 16 år gammal har hon varit en så kallad jojo-bantare som testat på de flesta dieterna, och hon har hela tiden haft en känsla av att hon skulle bli lyckligare – bara hon gick ner i vikt. Det blev inte riktigt som hon tänkt sig. Tillslut hade hennes fokus på vikten och hennes viktnedgång totalt etsat sig fast i hennes undermedvetna, och hon blev till en slav under sin egen strävan. Sophia utvecklade vad som för hennes del inneburit en rad av olika ätstörningar.

Förra våren blev en vändpunkt. Då åt hon nästan ingenting, tränade alldeles för mycket och var helt besatt av att räkna kalorier – för att inte gå upp i vikt. Vid denna tidpunkt var Sophia så fokuserad på att leva sunt, att hennes livsstil var mycket osund. Där och då bestämde hon sig för att sluta fokusera på vikten och börja fokusera på sitt inre välmående. Dessutom bestämde hon sig för att försöka acceptera sin kropp på riktigt, och sluta sträva efter ouppnåeliga kroppsideal.

  • Jag ville förändra allt från mina lår, till min midja, men idag inser jag att jag är den jag är – och det vill jag inte ändra på, säger Sophia och ler.

Att ha kommit till den insikten har dock kostat mycket energi, ångest och självdestruktiva beteenden. Men någonstans har hon ändå resan att tacka, eftersom hon hittat sig själv längs vägen.

Började blogga 2014

2014 startade Sophia en hälsoblogg och när hon i september samma år köpte domännamnet fiiaan.se började hon ta bloggen på allvar. Men liksom hennes Instagramkonto har bloggen också förändrats över tid. Till en början var syftet att inspirera andra med sina sunda vanor, samt kunna dokumentera sitt eget liv. Hon delade då med sig av recept och träningsrelaterade bilder, men idag fyller bloggen ett mycket större syfte.

Idag är Sophia en av Sveriges största profiler vad gäller kroppspositivitet, även om priset hon fått betala varit högt tidvis. Men trots att priset varit dyrt har hon också lärt sig mycket under sin resa.

Våren 2015 började Sophia också att kontinuerligt gå på KBT, för att råda bukt på sina tankar.

  • Där kom man fram till att jag hade en extrem kroppsfixering, och under KBT:n fick jag ett annat perspektiv på mig själv, säger hon.

Överöses av kommentarer och mail

  • Nu vill jag hjälpa människor att flytta sitt fokus från att förändra sin kropp, och istället försöka fokusera på hur andra ser på sig själva, säger hon.

De egna erfarenheterna av kroppsförakt och missnöje använder Sophia genom att dagligen skriva inlägg om sin resa, och responsen har inte låtit vänta på sig. Dagligen överöses hon med positiva kommentarer och långa tacksamma mail, och det går att utläsa ur kommentarsfälten att de problem som Sophia handskats med, inte är något hon är ensam om att ha upplevt.

I ett en värld av perfektion och dåliga självförtroenden, vill Sophia visa att hon är mänsklig. Med härliga bilder och djupa texter använder hon sina kanaler för att publicera bilder som skall framhäva en äkthet och den sunda balans hon äntligen funnit.

  • Jag vill vara den förebild jag själv hade behövt när jag var osäker på mig själv, berättar hon. Sen är bra självförtroende är ingenting man bara får, utan det måste man jobba med, fortsätter hon.

Vill leva sin dröm

Drömmen är att kunna försörja sig på att inspirera människor på heltid och för bara en tid sedan klättrade hennes blogg upp att bli en av de 20 bästa på Sveriges största bloggportal och hennes Instagramkonto passerar snart 16000 följare. Utöver sin blogg bedriver Sophia också Välmåeendepodden, en poddcast om hälsa och ideal.

När Sophia inte bloggar, Instagrammar eller poddar älskar hon att resa och upptäcka nya saker och hon beskriver sig själv som våghalsig. Hennes motto är att inte bara drömma om sitt liv, utan leva sin dröm och det händer att pojkvännen får ta ner henne på jorden när hon svävar iväg. Dessutom var det kärleken som tog henne till Halmstad – En stad hon stortrivs i!