Du kan!

Alla kan lyckas! Stanford University säger att det hänger på din attityd till 78,5% och på din kunskap till endast 12,5%, så det är bara att sätta upp mål och bestämma sig för att nå målet. Oavsett vad som händer!

Vad har du satt upp för mening med ditt liv? För du har väl satt upp en mening med ditt liv? Om inte, så är du väl meningslös – eller? Och utan mening vill ju ingen vara. En mening jag tidigt satte upp för mitt liv var att jag skulle bli miljonär och därigenom hjälpa andra människor. När meningen sattes upp visste jag inte riktigt vad det betydde men min förebild Jonathan Hart var miljonär och hjälpte andra människor, och jag ville helt enkelt bli som honom. Den här resan började med att jag satte upp ett mål. Därefter kämpade jag med näbbar och klor under nio år för att uppnå målet som tjugoettåring.

Som tolvåring satte jag alltså upp målet att bli miljonär, med anledning av att min förebild var just det. Så påbörjade jag mitt jagande mot miljonen. I början gick det trögt. Jag minns ett tillfälle när jag räknat min förmögenhet (som mestadels bestod av tioöringar). Jag som jobbat och sparat så hårt hade inte kommit längre än till 163 kronor. Då ville jag ge upp och bestämde mig för att gå tillbaka till mitt gamla mål: Att bli fotbollsproffs. Det ingick dock inte i planen att de andra skulle vara så duktiga. Jag önskade att de skulle flytta på sig så att jag kunde skjuta bollen i mål. Min kloka mor förklarade för mig att livet inte var så enkelt, varpå hon gav mig ett magiskt enkelt råd: Önska inte att de vore sämre, önska att du blir bättre. Ett råd som präglat min inställning när det kommer till att uppnå mål. När mammas råd hade snurrat några varv i min hjärna så omformulerades och finslipades det ner till skillnaden mellan vinnare och förlorare är bara en – vinnare ger aldrig upp, och jag sa till mig själv: ”Du är en vinnare så länge du inte ger upp, Magnus!” Nu jäklar, var jag tillbaka på banan. Hur vi väljer att tolka in vad någon säger till oss, hur vi gör en sanning av det och plötsligt blir allt kristallklart. Nu hade jag kursen klar. Miljonär ska jag bli, och därmed basta!

Vad har du satt upp för mening med ditt liv och vilket mantra intalar du dig själv? Jag har sagt till mig själv säkert tiotusen gånger att skillnaden mellan vinnare och förlorare bara är en – att vinnare aldrig ger upp.

Jag kan inte låta bli att nämna Thomas Edison. Tänk att en av de största uppfinnarna genom tiderna inte fick börja skolan förrän han var sju år, eftersom han inte ansågs lika mogen som sina jämnåriga. Thomas var alltid nyfiken och provade sina experiment vilket bland annat resulterade i att han eldade ner familjens lada.

Men hur kunde denne unge man med sina fel och brister uppfinna något så banbrytande som glödlampan? En uppfinning som betytt så mycket för mänskligheten och som du kanske till och med nu använder för att kunna läsa det här magasinet. Hur var det möjligt? Jo, Thomas hade passionen och inställningen att han en dag skulle lyckas, och var beredd att inte sluta försöka vad som än hände. Han vägrade erkänna att han misslyckats, trots att experimentet gick i tusen bitar eller brann upp – gång efter annan. Hans inställning löd snarare i stil med: ”Jag har inte misslyckats, jag har upptäckt tusen sätt som det inte går att skapa elektriskt ljus på.”

Så sätt upp ett mål och sedan är det bara att kämpa tills du uppnår målet! Och uppnå målet kommer du göra, för vinnare ger aldrig upp!