Duon som siktar högt

”The more the merrier”, brukar det ju heta, fast ibland räcker det fint med bara två för att uppnå fullständig harmoni.

Duon Strandels består av syskonen, Tova 22 år och Sixten 20 år. De har spelat ihop under namnet Strandels i två år nu, men dessförinnan har de båda uppträtt otaliga gånger, både ihop och solo på olika tillställningar.
– Varenda skolavslutning eller släktträff kunde man räkna med att vi framförde en låt eller två, säger Sixten med ett skratt. Det gick liksom inte att låta bli.

Sin genre skulle de beskriva som akustisk folk-pop, eller ”organisk pop” rätt och slätt, och sedan skivkontraktet för två år sedan har de släppt en EP och i sommar släpper de även en singel. Nu ska de ut på sin första turné med Halmstad som ett av sina stopp under resans gång. 11 augusti öppnar de nämligen för Per Gessle på Brottet, ett gig som de ser fram emot.
– Vi gör flera ensamma spelningar under sommaren men många av våra bokade gig är just som förband till Per, så det ska bli lite extra kul få göra det i Pers hemstad. Vi har aldrig varit i Halmstad förut, säger Sixten.

Att syskonen skulle bli trötta på varandra när de far runt längs Sveriges vägar, är inget som oroar dem.
– Nej, faktum är att i slutet av dagen kan man vara rätt så trött på de flesta, men Sixten tröttnar jag aldrig på, säger Tova. Sixten håller med.
– Vi tänker ofta i samma banor, säger han och fortsätter: Vi skriver bra ihop och det händer att vi båda har haft ungefär samma melodi i huvudet när vi skriver låtar. Fast visst händer det att vi tjafsar lite ibland.
– Som när du aldrig kommer upp på morgonen och jag måste tjata, eller när det kommer till mat, lägger Tova till och talar om att brorsan Sixten och deras gemensamma kompis och gitarrist Elias Bellman har vad hon beskriver som ”mycket kul matvanor”.

Mellan giggen och låtskrivandet brukar de passa på att träffa övrig familj och kompisar och titt som tätt åks det lite longboards också, men musiken är prio ett. Strandels drömmer om att kunna livnära sig och leva ett bra liv på enbart sin musik. Även om Sverige är ett fantastiskt musikland vill de slå internationellt. De vill även skriva musik åt andra.
– Vi siktar högt helt enkelt, säger Tova.

Om Strandels

Namn: Tova Strandell
Ålder: 22
Bor: Bromma
Bästa pepplåten: No Words – Erik Hassle
Gör du helst en regnig dag: Bakar mina ljuvliga bullar.
Gör du helst en solig dag: Badar tills jag får russinfingrar!

Namn: Sixten Strandell
Ålder:
20
Bor: Bromma
Bästa pepplåten: Am I Wrong – Andersson Paak
Gör du helst en regnig dag: Vill säga att jag är produktiv men sätter helst på en film, haha!
Gör du helst en solig dag: Spelar basket och solar med mina kompisar!

Text: Amanda Hajney Foto: Angelica Swanström