En segrande Amerikan i Falkenberg

Många drömmer, särskilt under vinterhalvåret, om att flytta till varmare breddgrader eller hur? Så hur känns det att flytta från soliga Kalifornien till Halland? En man som har gjort denna resa är Patrick Aparicio som är Falkenbergs volleybolltränare. Här kommer en kort intervju med en man som trivs utmärkt med livet just nu.

Berätta lite om dig själv!
Jag heter Patrick Aparicio och kommer från en liten stad strax utanför Los Angeles, USA. Jag är faktiskt första generationen amerikan eftersom min far är från El Salvador och min mor är från England. Jag är gift med en amerikanska som jag träffade här i Sverige. Hon tränar damlaget i volleyboll Falkenberg medan jag tar hand om herrlaget på heltid.

Hur kom det sig att du hamnade i Falkenberg?
Trots att USA tillhör de bästa tre volleybollnationerna i världen finns det ingen proffsliga. Jag spelade college volleyboll när jag läste på U.C. Berkeley och tänkte att innan jag skulle arbeta på riktigt skulle det vara kul att spela ett eller två år i Europa. Min första anhalt var i Vingåker som ligger utanför Katrineholm, innan jag kom till Falkenberg. Men nu har jag varit här i 12 år; 4 som spelare, 2 som assisterande tränare och 6 som huvudtränare. Mitt kontrakt tar slut efter denna säsong men förhandlingar om en ny pågår.

Och dessa år har varit framgångsrika?
Det kan man inte förneka. Falkenberg har varit i SM finalen 10 år i rad nu och laget har vunnit 5 gånger.

Hur anser du att detta lag presterar?
Jag är nöjd, riktigt nöjd. Just detta lag har möjligheten att vara ett av de bästa lagen i klubbens historia. Falkenberg har alltid ett mål innan säsongen börjar och det är att bli bland de 4 bästa. Men kan vi undvika skador kan det bli guld igen.

Det finns utländska spelare i laget. Tycker du att en del av ditt jobb är att hjälpa dem acklimatisera sig här i Sverige?
Absolut. I år har vi 3 utländska spelare: från Kanada, Brasilien och USA, och jag tror att det är en fördel att jag inte är svensk för jag känner igen deras bekymmer. Men man behöver inte alltid vara från utlandet för att ha hemlängtan.

Det är sant, men det finns även spelare från Falkenberg i laget?
Ja, i år har vi 2 lokala förmågor och tack vare vår ungdomsverksamhet och faktumet att Falkenberg har ett volleybollgymnasium gör att det kan bli fler i den närmaste framtiden.

Sedan får man inte glömma att Falkenberg inte är det enda laget från Halland i elitserien.
Nej, det får man inte. Hylte/Halmstad är också en väldigt framgångsrik förening och matcherna emellan oss betyder minst sagt alltid lite extra. En sak som är intressant är att de flesta framgångsrika volleybollagen här i Sverige oftast kommer från mindre orter.

Med tanke på att Halland har landets 2 bästa lag, tycker du att ni får för lite uppmärksamhet i media?
Lokalt tycker jag att media visar ett intresse, men givetvis kunde det vara bättre. När det gäller riksuppmärksamhet är jag lite besviken. SVT brukar endast visa några bollar från SM finalen. Med tanke på att SVT har tappat en hel del av sina idrotter till betalkanaler tycker jag att de kunde satsa på volleyboll åtminstone då och då. Jag funderar på om det är så kul att titta på skidor varje helg? Volleyboll kunde mycket väl vara en TV-sport; det är en snabb, spännande publikvänlig idrott att titta på.

Du kommer från USA men du talar utmärkt svenska.
Tack. Jag brydde mig inte i början eftersom det flesta svenskar talar så bra engelska och för att jag trodde att jag endast skulle vara här i ett par år. Jag har aldrig pluggat svenska men tack vare TV kunde jag snappa upp det.

Tycker du att det finns stora skillnader mellan Sverige och USA?
Definitivt. Skillnaden mellan de som har och de som inte har i USA är tyvärr skrämmande. Jag uppskattar verkligen det svenska välfärdssystemet och hoppas inte att det kommer försvinna. Men jag kan också uppskatta den amerikanska mentaliteten när det gäller idrott. Amerikaner ger verkligen allt. Idrott betyder väldigt mycket för dem.

Anser du att svenskar har en korrekt bild av USA?
Nej, det tror jag inte eftersom jag tycker att USA är väldigt skiftande. Jag som kommer från Kalifornien har egentligen ingen aning hur livet är i t.ex. Texas. Jag kom till Sverige en månad efter 11 september, mitt i Bush-eran. Många svenskar (oftast berusade) kunde berätta vad som var fel med mitt hemland. Jag måste erkänna att jag tröttnade på det, men med facit i hand tror jag att jag har varit en ganska bra ambassadör för mitt land här i Sverige.

Varför ska svenskarna strunta i att titta på engelsk fotboll eller skidor på TV och istället välja att titta på Falkenberg när de spelar volleyboll?
För det första är det inomhus (idag är det minus 9), det är billigt (80 kr) och framförallt kan man se snygga idrottsmän spela en skicklig, spännande sport på toppnivå. Hela Halland borde se det lokala derbyt mot Hylte/Halmstad, jag lovar att ni kommer att älska det.

Text: Nicholas Lloyd-Pugh