Ett hem hemifrån

Borta bra men hemma bäst brukar det ju heta. Men om man nu bor borta, så blir det ju hemma. Vad ska man då hitta på för att dämpa hemlängtan?

För många utlandssvenskar blir kanske IKEA en tillflyktsort. En plats där man kan gå runt i svenskinspirerande utställningshem och läsa svenska skyltar. Sedan äter man köttbullar med lingonsylt i lunchrestaurangen och smälter maten genom att sjunka ner i en Karlstad-soffa en stund. På vägen ut kan man stryka handen längs en Billy-bokhylla och samtidigt passa på att köpa med sig lite Ahlgrens Bilar, eller kanske pepparkakor, beroende på säsong.

De senaste 50 åren har närmare 600 000 svenska medborgare utvandrat. USA, Spanien och Storbritannien ligger på topp bland länderna med flest inflyttade svenskar, men självklart finns det andra populär a länder och städer dit svenskarna tar sig. Hongkong är inget undantag. Här lever och verkar uppskattningsvis 1500 svenskar enligt det Svenska Konsulatet i Hongkong. Även i Hongkong finns ett IKEA, men för den som vill ha mer, finns det ett ännu större utbud.

De flesta aktiviteterna samlas i det ideella nyhetsbladet Bulletinen som med sina 9 nummer per år har funnits och verkat i Hongkong sedan 1981. Bulletinen tar upp aktuella händelser i Hongkong och södra Kina ur ett svenskt perspektiv. Tidningen ger också många tips och råd på utflyktsmål, konserter och andra aktiviteter som finns tillgängliga på någon av Hongkongs alla öar. Svenska Generalkonsulatet, Svenska Handelskammaren, Svenska Skolan, Svenska Kyrkan i Hongkong samt den världsomspännande organisationen SWEA (Swedish Women’s Education Association), har alla egna sidor i varje nummer där man kan ta del av information om Luciatåg, gruppresor, Mahjongträffar och annat som händer i närområdet.

Om man blir lite sugen på en Marabou chokladkaka medan man läser Bulletinen kan man ta sig till Kowlon-ön och besöka Sverigeshoppen, ett riktigt paradis för en svensk med abstinens efter svenska produkter.

Sverigeshoppen har funnits i Hongkong i drygt två år. Den drivs av Carol Ågren Lee och innefattar även en webbshop med hemleverans. Det var egentligen inte meningen att butiken skulle var så svenskorienterad. Carols planer var att öppna en smyckesbutik, vilket hon också gjorde. Hennes man Per, som kommer från Sverige, hade ett extremt sug efter ostbågar och frågade Carol om hon inte kunde ha en liten hylla i butiken där hon sålde just ostbågar. Sagt och gjort, ostbågar beställdes och det visade sig vara väldigt populärt! Två månader senare insåg hon att det behövdes mer än en liten hylla för alla de svenska produkterna som numera beställdes och såldes i butiken, och smyckena fick ge plats för Slotts Senap och Felix Tomatketchup. Sverigeshoppen var född.

De flesta kunderna i butiken är svenskar eller andra skandinaver som flyttat till Hongkong. Men det tittar även in andra nationaliteter som en gång har bott eller studerat i Sverige och fått upp ögonen, eller kanske snarare smaken, för en svensk produkt. OLW’s Ostbågar är fortfarande populärast på chipshyllan och säljer bäst bland de torra produkterna. Störst efterfrågan är det dock på färskvaror och vid kassan erbjuds kylpåsar istället för vanliga kassar så inte filmjölken blir ännu surare på vägen hem. Sverigeshoppen kan även erbjuda specialbeställda varor, t.ex. barnvälling för olika åldrar och laktosfria produkter.

Så med andra ord kan borta vara minst lika bra som hemma, i alla fall om man befinner sig i Hongkong och nöjer sig med lite svenskt umgänge och svenska produkter då och då. Sedan finns ju alltid alternativet att helt enkelt ta seden dit man kommer, men frågan är om du faktiskt hellre mumsar på en bit torkad bläckfisk än en ostbåge? Valet är ditt.

 

Topp 3 säljande produkter i Sverigeshoppen:

  • 1)Filmjölk
  • 2)Ost
  • 3)Bregott