Fisk-Kungen Nisse

Det är inte lätt att konkurrera med stora företag som kan erbjuda det tiodubbla utbudet. Men det man saknar i resurser får man ge igen i engagemang. För få är väl så kunniga och passionerade över fisk som Fisk-Nisse i Boarp.

Det ligger i släkten. Med en far som fiskare, brukade Nisse, som egentligen heter Nils Johnson, springa ner till hamnen direkt efter skolan. Där kunde det ligga ett trettiotal fiskebåtar, och alltid fanns det någon gammal trälåda som behövde spikas eller lagas, som han och kompisarna sedan sålde för några ören till fiskemännen. Ibland tog de ekan ut på vattnet och fiskade själva. Fångsten sålde de sedan till fiskhandlaren. Alltid fick man något gott i kiosken för de intjänade slantarna.

På den tiden fanns det gott om fisk i hamnen, men idag måste båtarna ta sig längre ut för att hitta en bra fångst. Tiderna förändras. Det märker Nisse på fler än ett sätt. Sedan han tog över driften av Boarpsgårdens Fisk och Delikatesser 1999 och blev ägare ett år senare, har kundernas behov förändrats.

– I början sålde jag mycket hel fisk och någon enstaka filé då och då. Sedan övergick det i nästan bara filéer. Idag är trenden mer och mer färdiglagat och bara filéer på helgerna och somrarna, säger han.

Sillätandet har också förändrats. Kunderna köper fortfarande sill men i mindre mängder. Varje jul och påsk lanserar de en ny sort.

– Det är en kul men svår uppgift att komma på nya sillsmaker, eftersom inlagd sill i sig är väldigt traditionellt men där försöker vi vara nyskapande, säger han, och fortsätter förklara       att de provar sig fram tills de hittar den perfekta mixen av alla ingredienserna.

Nisses populära ”Boarpssill” står sig dock stark och ändras inte på. Den säljer han vidare till andra butiker runt om i Sverige, bland annat till Melanders i Stockholm, som köper in Boarpssill till jul, påsk och midsommar varje år. Varje år levererar han råvaror till ett smörgåsbord på Park Hotel i Zug i Schweiz som Susanna, som arbetar i butiken samt är svägerska till Nisse, tillreder. Det blir ca 120 olika rätter under de så kallade Svensk Veckorna. Detta har hon gjort i 11 år.

Boarpsgårdens Fisk och Delikatess erbjuder de populära fisk- och skaldjurssorterna, men skulle något inte råka finnas bland deras sortiment så tar de hem det vid förfrågan. Nöjda kunder är viktigast.

Jobbet och familjen tar den mesta av hans tid. Men när tillfälle ges ger han sig ut med båten. Man skulle kunna tro att fiske är en ensam aktivitet, men det är helt fel, menar Nisse.

– Det är oerhört socialt. Umgänget är halva nöjet. Att sitta där på båten med en grupp vänner med fiskespöt i ena handen och kaffetermosen i den andra gör att även om fiskandet går dåligt, så hade man i alla fall trevligt.

Detsamma gäller det tävlingsfiske som Nisse gärna också ägnar sig åt. Det kan gå lite hur som helst. Men kul, det är det alltid.

5 snabba

Fisk – Skaldjur

Stranden – Skogen

Film – Bok

Bil – Cykel

Kaffe Te

Nisses grillade purjolöksmakrill

4 personer

4 st hela urtagna Makrillar  ca 300g st

1 st stor Purjolök

1 st Citron

1 stor knippe Dill

Salt

Peppar

Tandpetare

Gör så här:

Hacka dillen och riv skalet fint av citronen (endast det gula)

Lägg i en skål, pressa halva citronen över blandningen. Salta och peppra.

Skär av roten på purjolöken, skär sedan försiktigt igenom ett blad i taget längs med purjolöken.

Skölj sedan bladet så all jord försvinner.

Därefter skålla bladen genom att hälla kokande vatten över så dom blir mjuka, skölj i kallt vatten och låt svalna.

Fyll buken på makrillen med dillblandningen.

Salta och peppra makrillen

Vira purjolöken runt hela makrillen och fäst med tandpetare.

Lägg på grillen ca 20 minuter.

Det gör inget att purjolöken blir mörk den skyddar och ser till att makrillen blir god och saftig.

Text: Amanda Hajney