Gastrobaren Rådhustorget No:1A andas storstad.

Barstolarna från Johansson Design i Markaryd skulle lika gärna kunna vara placerade på en bar i Paris. Den gröna marmorn, teakinslagen och mässingen ger ett stilrent, tidlöst intryck. En storstadskänsla även fast vi befinner oss i den mysiga lilla staden Falkenberg, där fyra mat-och dryckesentusiaster bestämt sig för att skapa något som aldrig funnits i staden tidigare.
Den första Vamé möter är den charmiga och sprudlande bar- och restaurangchefen, Beatriz Ferreira. Hon rekryterades över Skype medan hon jobbade i Schweiz och blev eld och lågor när hon hörde talas om den spännande satsningen med Rådhustorget No:1A, eller ”Råddan” som det ibland kallas i folkmun. Nu, i skrivande stund väntar två-årsjubileet för den populära krogen, men det är tveksamt om de fyra ägarna kommer hinna fira detta riktigt som sig bör, då de alla har många järn i elden.
– Att äga och driva en restaurang är mer än bara ett heltidsjobb, det är en livsstil, förklarar Jonas Grahm, en av de fyra ägarna av Rådhustorget No:1A.
Samtliga ägare har den gemensamma nämnaren Ocean Hotel på Skrea Strand, där de alla också arbetar och där idéen kring Rådhustorget No:1A föddes.
Det var under tiden som köksmästare på Ocean Hotel som Jonas rekryterade ägare nummer två, Anna Eklund-Jönsson. Anna började som kallskänka men fortsatte senare även till servisen. Här föddes Annas intresse för dryck som i förlängningen skulle innebära en Sommelierutbildning och ytterligare ”nörderi” kring drycker av alla de slag.
– Vinvärlden är så sjukt stor, det är omöjligt att lära sig allt, och det är det som är så spännande! Nu jobbar vi tre Sommelierer här, det är en ren kunskapsbank där vi bollar idéer med mat och dryck i stort sett hela tiden, förklarar Anna leende.
Den tredje ägaren, Yvette Engels, kommer ursprungligen från Ungern, vilket också präglar hennes matlagning. Efter flera år på Ocean Hotel kom idéen med Råddan upp, det var ett självklart val för henne att haka på det tåget. Nu är Yvette köksmästare på Ocean Hotel.
– Jag studerade till kock på akademi Båstad, flyttade upp från Halmstad till Falkenberg på grund av närmre till arbetsplatsen samt den stora matscenen i Falkenberg. Det Falkenberg erbjuder är suveränt, det händer mycket i vår lilla stad nu inom just mat och dryck! säger Yvette med ett leende.
Den siste i kvartetten, Jan Westlund, har drivit Ocean Hotel sedan 2004. Även han är utbildad Sommelier, kock och brinner för yrket. Kort sagt är det en skara driftiga, mat- och dryckes ”nördiga” personer som till slut bestämde sig för att starta upp något ihop. Jonas och Jan hade redan haft ögonen på lokalen, som var till försäljning, men beslutet kom först efter en inspirationsresa till New York, där Jonas och Anna hade spenderat en knapp vecka ihop. Där besöktes otaliga restauranger och cocktailbarer för att samla intryck. När de kom hem blev det en självklarhet att köpa restaurangen och påbörja arbetet med att få klart Rådhustorget No:1A.
– Vi insåg efter vår resa att det saknades en given ” gastrobar” i Falkenberg, det fanns ett hålrum i Falkenbergs krog- och restaurangutbud. En bar där man kunde få det lilla extra, brett sortiment, kunskap och en upplevelse kring det vi gillar mest, förklarar Anna.
Lokalen genomgick en omfattande renovering, som även inkluderade nedre våningen som nu huserar en vacker vinkällare. De lades ett stort fokus på gedigna och hållbara material i mässing, teak och Marrakech som tillsammans bildar en tidlös 60-talskänsla.
Rådhustorget No:1A kallar sig själva för en ”gastrobar” eftersom de besitter mycket kunskap om öl, vin och cocktails och att det i kombinationen ger något utöver det vanliga. Deras kunskaper i samband med utbudet ska skapa en plats dit man går för att njuta av både mat, dryck och trevligt sällskap. Det ska kännas livfullt men inte rörigt, man kan komma in ett sällskap eller glida in ensam och hänga i baren.
– Vi spelar självklart musik som alla andra på kvällar och nätter men vi försöker lägga den på en nivå så man inte behöver stå och skrika åt varandra för att kunna prata.
Överhuvudtaget försöker vi göra besöket till en upplevelse, förklarar Anna och det verkar de ha lyckats med.

– Vi har en väldigt bred publik, vilket är jättekul. En blandad publik är en bra publik, säger Beatriz.

– Vi försöker implementera ett annat sätt att umgås kring maten, säger Jonas, som menar att man i många andra kulturer inte nödvändigtvis beställer in en rätt per person, utan att man istället beställer lite plockmat ”pö om pö” under kvällen och att det skapar en helt annan atmosfär bland gästerna. Det går att göra vanliga rätter till plockmat, men de har också ett jättestort utbud av chark och ostar, perfekt att beställa om du är sugen men inte nödvändigtvis så hungrig.
– I största möjliga mån använder vi oss av lokala råvaror och vi skapar allt från grunden, förklarar Jonas.
– Vi tillverkar i princip allt utom spriten själva, fast ibland röker vi olika spritsorter och infuserar smaker i spriten också! säger Anna med ett skratt.
Receptet på en framgångsrik gastrobar är att teamet bakom fungerar ihop.
– Som jag sa innan så är det här mer än ett jobb, det är ett sätt att leva. Vi har alla ett brinnande intresse för mat och dryck, och att ha roligt är en förutsättning för att kunna göra något bra, säger Jonas.
För att ligga ännu mer i framkant anordnar Rådhustorget No:1A temadagar för en extra smakupplevelse.
– På torsdagar året om, förutom under högsommaren, kör vi något som vi kallar för ”Smaka på”, vilket innebär en mat-och dryck provning med fokus på en vinregion eller en druvsort. Man får testa tre olika viner, med tre maträtter som vi kombinerar och förklarar varför det passar som det gör. Gästerna får chansen att uppleva något de normalt inte testar hemma, säger Anna.
– Den första lördagen i månaden har vi cocktailtema, fyller Beatriz i, vi har till exempel haft New York-tema, och snart planerar vi ett Paris-tema.
Just cocktails är något som Rådhustorget No:1A har valt att koncentrera sig på lite extra.
– Vi skapar unika drinkar. Och gästerna har vant sig vid att det måste få ta lite tid. De har inget emot att vänta två minuter medan vi skapar en cocktail från grunden. De ställer till och med högre krav på oss och ber om specifika spritsorter och vill höra historien bakom, säger Beatriz.
Text: Amanda Hajney
Foto: Viktor Dunér

Plocka med dig en bit av Rådhustorget No:1A hem:

Inforuta Recept mat
Rimmad Torsk med linser, sotad lök och krispig fläsksvål
Till 4 Pers
3 dl Puylinser
600g Torskrygg
4 st schalottenlökar
16 st goda cocktailtomater
12 krispiga fläsksvålar
1 knippe dill
2 klyftor vitlök
Olivolja
Sherryvinäger
Salt
Svartpeppar
Förberedelser
Rimma Torsken i 4% rimmlag (4g salt / dl vatten) över natten i kyl
Förkoka linserna i lättsaltat vatten i ca 15 till 20 minuter, testa då och då så att de är färdiga, De skall ha en viss spänst kvar men kännas tillagade.
Skala och dela löken på längden en gång. Sota löken i torr och het stekpanna
Halvera och baka av cocktailtomaterna i ugnen med lite salt, peppar och olivolja. 100 grader i ca 1 timma.
Hacka vitlöken fint.
Plocka dillen
Tillagning
Sjud torsken i lättsaltat vatten tills den är precis färdig (42-46graders kärntemperatur.)
Bryt ner torsken i sina naturliga skivor.
Svetta vitlöken i olivolja, tillsätt linserna och värm upp. Vänd försiktigt i tomat, sotad lök, torsk. Smaka av med sherryvinäger salt och peppar.
Lägg upp fint på 4 tallrikar, garnera med fläsksvålar och dill
Lycka till

Inforuta Recept drink
Elderflower Dreamin’
4 cl Gordons gin
2 st Germain
4 citroner
1 dash apelsin bitters
2 cl sockerlag
2 äggvita
Lavendel till garnering

Old- Danish
4 Jim Beam black
1 dash Gammel dansk
1 dash Angostura bitters
1 dash Apelsin bitters
1 kanel, sockerlag