Glans över sjö och Halland

Bara en riktigt rolig person med mycket humor kan komma på något så lustigt som att ha en världsturné i Skåne. Typiskt Johan Glans, som nu vidgat vyerna och är ute på en världsturné i världen.

Definitionen av rolig (enligt wiktionary.org) är:

  1. något som anses stimulerade och ger välmående
  2. humoristisk,
  3. lugn, stilla (ålderdomliga uttryck)

Johan Glans hittar vi främst bland de två första definitionerna. Han har skojat sig igenom halva livet och har två gånger om utnämnts till Sveriges roligaste komiker. Nu är han ute på sin tredje och avslutande ”världsturné”, en trilogi av trams, som han själv uttrycker det. Han startade 2008 med ”World Tour of Skåne”. Efter en enorm succé breddade han 2013 konceptet och turnerade med ”World Tour of Scandinavia”. Efter det frågade folk runtomkring honom lite skämtsamt om vad nästa steg var? Skulle han ge sig ut i världen på riktigt nu eller? Ja, varför inte? tänkte Johan.

– Jag var ju tvungen att ta det längre, jag kunde inte gärna göra en ”World Tour of Kvibille”, nästa steg var helt enkelt att ta sig an världen, säger han och planerna på ”World Tour of the World” var i gång.

Ska han ändå ge sig ut i världen, så ska det vara på riktigt, tänkte han, och bestämde sig för att skulle köra minst ett gig på varje kontinent.

– Fast jag utelämnade Antarktisk, säger han och mumlar något om att publiken är svår där.

Om man ser på turnéplanen för ”World Tour of the World” är det ett ord som upprepar sig gång, på gång, på gång – ”Slutsålt!”.  Detta gäller gig i såväl Sverige som i övriga världen. Hur har han lyckats bli så poppis utomlands?

– Fast det är jag ju inte, säger Johan och skrattar. I städer som San Francisco och Tokyo bor det väldigt många svenskar så majoriteten i publiken är svenskar. Men det är underbart att så många av mina shower är slutsålda, jag får nästan nypa mig i armen ibland för att förstå att det är sant. Att det går så bra NU, när jag hållit på så länge, det är kul! Jag har ju något att jämföra med. Även jag har stått på firmafester och uppträtt framför 15 fulla människor som inte lyssnar ett dugg. Så jag har vett nog att uppskatta det när det går bra.

Halland får sin beskärda del av Johan också, med sex utsålda shower vardera i Halmstad och Kungsbacka i vår och två lika fullbokade gig i Falkenberg senare i höst. Hans förra turné hade sin premiär i just Halmstad.

– Halmstad är en tacksam stad att köra Stand up i. Publiken är trogen för de är så vana vid komiker som Thomas Petterson och Peter Wahlbeck. Det är många komiker som kommer från Halmstad som har hjälpts åt att bygga upp en scen, säger Johan om sitt Halmstadbesök.

I år har Johan varit Stand up-komiker i 23 år, och fler lär det bli. Att vara rolig är allt han kan, några andra talanger besitter han inte, påstår han själv. Fast en gång i tiden var han väldigt snabb och var som fjortonåring skånsk mästare på 80 meter. Han har inget annat yrke att luta sig tillbaka på heller. Efter 4 års studier i Lund lyckades han samla ihop en hel del universitetspoäng, men ingen direkt examen.

– Jag kan sakna det ibland, att jag aldrig haft ett hederligt jobb. Jag började med Stand up samtidigt som jag pluggade och sedan har det bara flutit på. Så om allt går åt helvete kan jag liksom inte gå tillbaks till rörmokeriet eller något i den stilen, säger han.

När man hållit på så länge, blir det då lättare eller svårare att skriva skämt med åren?

– Det är både och. Jag har definitivt blivit bättre genom vanor och rutiner, men jag har avverkat många ämnen, och jag vill inte upprepa mig. Fast jag pratar om livet där jag befinner mig nu. Förr kunde jag skämta om singellivet och allt som hörde därtill, nu befinner jag mig i en annan fas i livet och skämten speglas av det, säger han.

Han anpassar sig också till platsen han uppträder på. Inför showerna utomlands har han skrivit om många skämt. Dels är de översatta till engelska, men vissa är helt borttagna eftersom de refererar till sådant som är svårt att förstå för en utländsk publik. Han står inte i Sydney och snackar om På Spåret eller luciatåget. Han aktar sig också för att skämt om saker som är för samtida, så som nyheter eller politiker.

– Jag vill inte gå tillbaka och se på en gammal rutin och undra vem den där Anna Anka är som jag skämtar om hela tiden.

Förutom Stand up har Johan också synts frekvent på film och i TV, både som skådis och programledare. Efter turnén drar han bland annat till Los Angeles för att under tre månader spela in säsong 2 av ”Swedish Dicks” där han spelar huvudrollen ihop med Peter Stormare. Så trots avsaknaden av rörmokeri-erfarenheter så ska han nog klara sig fint ändå, Sveriges roligaste komiker, Johan Glans.

Namn: Johan Glans
Familj: Fru Sara och två döttrar
Yrke: Komiker
Ringer först med en bra nyhet: Min fru
Ringer först med en dålig nyhet: Också min fru, efter att jag berättat den goda nyheten. Det är ett klassiskt skämtupplägg

 

Text: Amanda Hajney

Foto: Robert Eldrim