Gokart för alla!

Full fart och glädje låter som en dröm för många. Det är något man kan förvänta sig vid ett besök på Gokarthallen i Halmstad.

Gokarthallen var bland de första företagen att flytta in i Slottmöllans lokaler när de gjordes om till ett företagshotell. Året var 1996, och därmed är Gokarthallen också Sveriges äldsta inomhusbana för gokart. Den ägs och drivs idag av Tobias Bengtsson.

– Det fanns förvisso äldre inomhusbanor runt om i Sverige när denna hall öppnade, men de har lagt ner, och därför är vi idag äldst, säger Tobias som tog över hallen 2011 efter sin far som då drivit den tillsammans med två andra herrar i några år.

Tobias har ingen direkt gokartbakgrund men har alltid varit intresserad av motorsport.

– Jag körde motocross under många år som liten, men sedan började jag åka skateboard istället och tävlade i SM med goda resultat under många år. Ända tills de yngre åkarna började bli så jäkla bra att jag inte riktigt kunde hänga med, säger Tobias och skrattar. Då började jag med motocross igen, fast på motionsnivå. Idag kör jag även en hel del bil på racingbanor runt om i Sverige, så det blir både on- och off road.

Gokarthallens gokarts körs på ett speciellt inomhusbränsle som tillsammans med dubbla katalysatorer och rätt förbränning gör att luften hålls väldigt ren, men i framtiden tror Tobias att elbilar kommer att ta över mer och mer. På både gott och ont.

– Det är bra ur en miljösynpunkt, men det är svårt att ersätta känslan av en förbränningsmotor med en elmotor, de går inte att jämföra, inte än i alla fall. Men det kan kanske förändras i takt med att elbilarna utvecklas, säger han.

Gokarthallen är välbesökt året om, även om det brukar vara lite mer oberäkneligt under sommarmånaderna.

– Ena dagen kan det vara överfullt och andra dagen nästan tomt. Det beror på vädret och antalet turister som vill titta in, säger Tobias.

I början tyckte han sig se fler företagskunder men idag är det oftare större privatsällskap som kommer, och då ofta även på vardagar. Folk unnar sig inte bara roligheter på helgerna längre.

– Fast till hösten är det många företag som kör en kick-off här. Då brukar de köra en stund först och ibland beställer de hit mat som de äter i det i vårt uppehållsrum som de fritt får disponera och som ingår i kostnaden. Detsamma gäller exempelvis svensexor och barnkalas, säger han.
Vi har även ett samarbete med restaurang Magasinet här på Slottsmöllan.

Så ni har bilar till barn också?

– Ja, absolut, svarar Tobias. Vi har bilar till alla. Förutom våra 12 vanliga Caroli gokartar har vi även 6 stycken barnbilar för alla barn över 130cm samt två stycken dubbelsitsiga handikappanpassade bilar där små barn men även vuxna får åka med. Hos oss är alla välkomna!

Fakta om Gokarthallen:

Banlängd: 414 meter

Maxhastighet: 60km/h

Pris: Från 120kr/person

Hemsida: www.gokarthallen.nu

Facebook: Gokarthallen I Halmstad

 

Text: Amanda Hajney

Foto: Viktor Dunér