Harley Rage – Hyllad till hatad på en kväll

Det kokar innanför kajskjulets röda fasad. Halmstads bragdman Harley Rage beträder wrestlingringen inför stående ovationer. Diagonalt vid andra ringstolpen står mannen som gav maktbegäret en ny frisyr, Stanislaw. Influgen från Polen för Team Stockholms räkning. ”Who’s running hell” är intatuerat på bringan som spänns inför buande åskådare. Det här är Harley Rages territorium.
Fyra timmar tidigare hänger det inga smockor i luften i lokalen intill Nissans kant. Harley Rage, eller Mattias Dahl som det står på hans ID-handlingar, välkomnar de tillresta brottarna. Att en stadskamp mellan Halmstad och Stockholm snart ska ta plats är knappt märkbart när det dricks kaffe, pratas, skrattas och kramas. Mattias Dahls blå T-shirt med trycket ”Harley Rage –190 cm, 140 kg” ska bytas mot en kamouflageväst när det är dags att ge allt för scenkonsten Wrestling som han liknar vid en tv-serie utan slut. – Cityakuten är en TV-serie som utspelar sig på ett sjukhus. Detta är en TV-serie som utspelar sig i ett wrestlingförbund. När du som wrestler kliver in i showen så är Wrestling på riktigt. Sen vet alla om att det inte är det, men det får man glömma en stund. Det är vårt jobb att få folk att glömma bort det i två timmar. Jag måste tro på det jag gör för att publiken ska tro det.

Smärtfri är den aldrig, tillvaron som Harley Rage i ringen. Det kan Mattias kropp vittna om. Det finns skavanker. – Jag har slagit ut tänderna mot en ringstolpe och landat fel på en stege. Vår rekvisita är inte gjord i balsaträ. En stol är en stol och en stege är en stege. Publiken skulle se om rekvisitan var fejk. Vi använder ofta stolar som folk sitter på.
Hur mycket är improviserat i en match?
– Det varierar. Jag har gått matcher där bara två minuter varit planerade på förhand, resten kör vi i ringen. Man försöker kommunicera med den andra och man lär sig vara på rätt plats i ringen. Det tar tid att lära sig.

Under 90-talet klämde TV3 in Wrestling i tablån. En 6-årig Mattias Dahl satt bänkad. Han såg den mustaschprydde wrestlingmogulen Hulk Hogan göra upp med legenden Ric Flair. – Det var stort. Larger than life. Jag har tittat på Wrestling till och från genom åren. Sedan läste jag tidningen Café och såg att Wrestling fanns i Sverige. Jag måste testa. Jag kände att jag hade grämt mig om jag inte hade provat, säger Mattias Dahl som gick sin första match i december 2012.
Det oväntade händer i ringen. Hemmahoppet Harley Rage faller i bataljen mot Stanislaw. Och inför sista rundan står det lika, 2-2, mellan västkustens pärla och huvudstaden. Däremellan gav ringen vika efter en hård kamp mellan grisbonden från Perstorp, Huckleberry Sin för Halmstad, och knivsöderns Cliff Pettersson. I sista rundan hänger Halmstads ryktbarhet på dalmasen Steinbolt. Då ger sig Harley Rage in i ringen. Märkbart förbannad. Beväpnad med en klappstol går han till attack mot sitt Team Halmstad och Steinbolt. ”Halmstad Wrestling finns inte kvar så mycket längre”, vrålar Harley Rage. På två timmar har han gått från hyllad hjälte till utbuad antihjälte. Stockholm går segrande ur stadskampen. – De sätter in en dalmas i maineventet när det är jag som har byggt upp den här jävla Wrestlingen i den här stan, säger Harley Rage efter Halmstads fall.

Rekordpubliken ställer sig en fråga: vilken sida står Harley på? Den cliffhangern kan få en upplösning den 19 augusti. Då väntar nya matcher i Halmstad. Återvänder Harley Rage till staden med tre hjärtan? Det återstår att se. Men en sak står klar när Badass-sergeanten byter om för att sedan se Halmstad försvinna i natten – ovetandes slår han hål på en långlivad myt. – Kolla på blåmärkena efter matchen så kan du fundera på om Wrestling är fake eller inte, säger Mattias Dahl när scenkonsten han utövar anklagas för att vara just ”fake”. När hans rygg blottas efter stadskampen kan han tysta skeptikerna.

Om Mattias Dahl:

Ålder: 29 år
Bor: Malmö
Är: Halmstad Wrestlings grundare. Numera axlar han rollen som mentor.
Mattias Dahl om… Harley Rage. – Det finns ett uns av mig själv i Harley Rage. Jag är officer i armén till vardags. Jag tar ord och uttryck med därifrån och jobbar in det i karaktären.
Halmstad Wrestlings framtid: – Jag tror snart att vi har någon form av wrestlingens svar på Per Gessle. Då krävs bra refränger… eller bra utstrålning. Du kan vara en lökig wrestler så länge du har rätt karisma och tilltalar mycket folk.
Lilla wrestlingparlören:
Heels
 – Antagonisten, ringens självklara ”bad guy”. Oftast utbuad.
Face – Wrestlingringens hjälte som har publikens stöd i ryggen.

Text: Johan Erkki Foto: Viktor Dunér