– Un Kvibilé, s’il vous plaˆıt!

Rolf har arbetat på Kvibille Mejeri i 42 år.
– Jag började som sommar- jobbare. Jag gjorde avbrott för studier, sedan militärtjänstgöring och sen sommarjobbare på mejeriet.
Sedan blev det alltså nästan ett halvt sekel. Även om det är längre än de fiesta andra på mejeriet är Rolf inte ensam om att ha job- bat där i fiera decennier – den genomsnitt- liga anställningstiden är 27 år. Rolf nämner att det nu är tredje generationen som arbe- tar med att salta ostarna. Både mormor och mor till dottern som nu arbetar som “Saltkärring” har arbetat med samma sak. Hon handsaltar varje ädelost tre gånger.

Det är lätt att se att Rolf är engagerad när det gäller mejeriet. Han påpekar fiera gånger att det är den goda kvaliteten som har gjort att Kvibilles mejeri överlevt när andra mejerier lagt ner, och senare när konkurrensen ökade vid ankomsten av lågprisostar. Genom åren har han sett hur mejeriet har utvecklats och nu är mer

automatiserat och där varje ost kontroll- eras av en person. Rolf framhåller att allt görs för att man ska ha en så jämn och hög kvaliteten på ostarna som möjligt. Ändå är osttillverkningen i Kvibille fortfarande ett hantverk jämfört med de fiesta andra mejerierna i Sverige, det är långt ifrån enbart maskinell tillverkning – mycket görs fortfarande för hand.

– En ädelost väger tre kilo, och det vänds och saltas 4200 stycken om dagen. Så vi säger att det är ju gratis gym!

Även om mejeriet inte längre anordnar guidade turer ınns det en anledning för ostälskare att ta sig till Kvibille. På Kvibille Gästgiveri tar makarna Marika och Anders Emanuelsson emot fiera busslaster i veckan med besökare som passerar genom Halland, och som passar på att pausa på gästgiveriet för att smaka på ostarna från Kvibille. Vilken måltid du än vill inta ser de till att du får smaka på minst en av ostarna som tillverkats i mejeriet bara ett stenkast bort.

Nu inför jul tar mejeriet fram sin tradi- tionsenliga Glöggädel, en ädelost som smaksätts med glöggsmak som är en favo- rit för många. Denna ost har mejeriet pro- ducerat varje jul i ca 10 år och den är lika efterlängtad av konsumenterna varje år. Glöggädeln i kombination med peppar- kaka sägs vara en smaksensation!

Det finns många historier om Kvibille ost, vissa mer sanna än andra. En sann historia är att upphovsmannen till den svenska ched- darosten funderade och experimenterade med vad han skulle ha som väv kring osten. – Han tog till slut sin rutiga fianellskjorta och lade i ostformen, så ett tag kallades osten for “skjortost”, berättar Rolf. Dock används inte längre herr Alfreds skjorta, utan numera är det riktig väv.

En sannolikt mindre sann historia är att ına damer i Stockholm gick i en saluhall och bad om den franska osten Kvibilé. De var säkra på att en så god ost måste komma från Frankrike!

Text: Mikaela Hellström Foto: Viktor Dunèr

1 Comment

  • Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Kommentera