Henrik Djivjak -Konstnären

I ett anonymt pannrum i Oskarström huserar Henrik Djivjak fritt. Där leker han fram sin konst utan att störas. Musik är hans enda sällskap och hjälpmedel. Han väljer den noga för att passa till det han vill förmedla. Lugnare stycken för det som kräver försiktig noggrannhet, och mer energisk musik då han är mer uttrycksfullt, expressionistisk.

Henrik studerar noggrant vad han gjort efter varje handling, hur ett streck påverkar helheten, noga funderar han på nästa steg. Det kan vara att hälla färg på tavlan, gnida ut något som finns där eller förstärka en linje. Hela tiden ledsagad av sin intuition. Världen utanför tillåts inte påverka denna kreativa process. Det viktiga är experimentet och nöjet av att överraska sig själv. Tempot växlar hela tiden mellan energisk och eftertänksam. Konsten är föreställande och abstrakt samtidigt.

– Den konsten jag sysslar med idag handlar mycket om att jobba med tjocka färglager av akryl som bygger på varandra. Kanske gömmer man nåt mellan lite busiga inslag. Jag gillar när det händer något, konst ska vara lite knasig i den här världen som är upp och ner.

För tre år sen skulle hans mormor ha en utställning på Strandgatan 20 i Halmstad. Hon bjöd helt enkelt in sitt barnbarn att ställa ut med henne. Detta var startskottet för Henriks konstbana och han har verkligen legat i sen dess.

– Det var så jäkla kul så jag målade, och målade, och målade. Tycker fortfarande det är lika kul att testa nytt och att utvecklas. Försöka vara kreativ. Jag har så mycket tankar i huvudet så jag måste försöka få ner dem på något sätt.

Egentligen är han kock. Kökschef på L´Ecurie, utbildad på Grythyttan, vilket innebär att han tar matlagning på största allvar.

– Matlagning har alltid varit mitt liv. Jag har alltid älskat att laga mat och har jobbat runt om i Sverige och i världen.

Mat och konst har beröringspunkter. Det handlar om att kittla sinnen, överraska och underhålla. Utifrån verkar det märkvärdigt att vara skicklig på så olika saker, men Henrik menar att det handlar om kreativitet.

– Mat är också kreativt, man måste tänka på form och textur men framförallt smaken.

Kanske är det bara råmaterialen och verktygen som skiljer dem åt.

– Palettknivar är väl det närmaste man kommer stekspadarna?

Hans tavlor syns på Cafe Nosh i Halmstad, och Resturang Somm i Göteborg. Till våren kommer Henrik att ha en egen utställning på Konsthallen i Halmstad och till den vill han göra större abstrakta verk.

– Det blir rätt ordentliga pjäser. Abstrakt med tjocka lager färg, men ändå så att man hittar nånting som döljer sig i. Ja det ska vara kul med konst, säger han.

 

Text och Foto: Anders Jauring