Heta kaminer

Arne Carlsson driver Kaminhandlarn i Halmstad. Han är mitt uppe i sin högsäsong vad gäller att sälja kaminer.

– Jag säljer mest mellan oktober och december. Det är dumt att klaga, men visst hade det varit bra om kunderna hade kommit på att de ville ha en kamin på sommaren, när det inte är 10cm snö på taken som installatören måste klättra runt på, säger Arne och skrattar.

Arnes kaminkunder är både av den äldre och den yngre generationen. Många köper en kamin för att utöka den befintliga uppvärmningen i bostaden, vilket kan visa sig vara väldigt effektivt, särskilt om du har direktverkande el som uppvärmningsmetod i ditt hem. Men många är också bara ute efter mysfaktorn. Det är trots allt få saker som är så rogivande som att sitta framför en sprakande, varm brasa mitt i kalla vintern.

Även om funktionen är densamma på alla kaminer, så skiljer sig material, kvalitet och design mycket åt.

– En billigare kamin känns oftast inte lika stabil. En kamin finns att köpa från strax under 10 000:- och uppåt. En standardkamin ligger på mellan 14-22 000:-. Moderna kaminer är ofta utrustade med handtag gjorda i material som gör att de inte blir varma. Vissa har även en självstängningsfunktion som gör att luckorna stängs med hjälp av magneter, förklarar han.

De blir också allt mer digitaliserade. Arne berättar att flera av de kaminer han säljer, till viss del går att styra trådlöst.

– Du kan till exempel justera tilluft och temperaturen via en app i din telefon.

Vilken kamin du väljer beror på ditt användningsområde.

– En kamin i täljsten bevarar värmen längre än en kamin i stål. Har du en riktigt tung bjässe kan värmen sitta kvar i stenen i upp till ett dygn, förklarar Arne. Men är det inte främst värmen du är ute efter, utan mysfaktorn, så är en kamin med mycket glas att rekommendera, så du ser elden från flera vinklar.

Det finns också alternativ som kombinerar vedeldande med pelletseldning.

– Den här kaminen, säger Arne och pekar på en svart, låg men lite bredare kamin, tar både ved och pellets. Den är bra att ha i till exempel en sommarstuga, där du kanske eldar med ved medan du är vaken och sedan växlar över till pellets medan du sover, för att behålla värmen hela natten.

Designen spelar också roll, eftersom en kamin blir som en möbel i ditt hem.

– Jag ser en ökning på efterfrågan av vita kaminer, de finns i både plåt, sten och kakel. Även en hel del platsbyggda insatser som är integrerade i hemmets förekommande väggar efterfrågas, säger Arne.

För den som redan idag har en öppen spis finns det olika kassetter att köpa, alternativt måttanpassa en kassett som passar helt efter de befintliga måtten som öppna spisen har idag.

Oavsett vad du väljer för lösning till ditt hem, så har du en kamin som kommer glädja, och värma dig, under många år framöver.

 

Text: Amanda Hajney

Foto: Viktor Dunér