Höstlugn och vårdrömmar

Hösten har kommit till våra trädgårdar och det är tid att anlägga, planera nytt och att göra trädgården redo inför vintern. Det är också dags att sätta lökar och drömma om våren.

Nu när säsongen drar mot sitt slut är det skönt att bara vara i sin trädgård. Jag drar på mig en extra tröja, hoppar i stövlarna och greppar spaden. I höstträdgården behöver man inte vara försiktig, det är en hel vinter tills nästa blomsterhögtid, nu kan man brutalt dela plantor, klippa ner och låta ligga. Det uppstår en sorts trivsam stökighet bland höstlöv och nedvissnade perenner, det finns inga krav eller måsten. Medan jag arbetar mig varm under den gråtunga himlen blandar sig tankar på den gångna säsongen med idéer och planer för nästa år. Jag lutar mig mot spaden en stund och drömmer över en liten jordplätt med ett virrvarr av nedvissnad växlighet. Medan jag står där med blicken i myllan hörs ett välbekant fågeltjut i skyn. Det är en ormvråk som seglar över den stubbiga åkern och den är nästan i jämnhöjd med mig där jag står högst upp i vår terrassträdgård. Jag väcks ur mina tankar och hela den fantastiska utsikten slår emot mig med full kraft. Molnen ligger i tunga, grå veck och landskapet under sprakar av färg. Rostrött, vinrött, gult och tungt grönt. Som ett lapptäcke framträder skogen på andra sidan dalgången. Mellan oss och skogen ligger åkern halmgul. Nedanför, i trädgården, lyser vresrosorna i citrongult med röda nypon och murarna är draperade med vinrankor i rost- och vinrött. Det är verkligen vackert.

Många kanske tror att hösten betyder slutet för trädgårdssäsongen, men med lite planering kan det faktiskt bli en högtid till. Det hampar sig nämligen så att de flesta vårblommande träd och buskar, såsom japanska körsbär, magnolior, korneller, azaleor och olvon, oftast också får spektakulära höstfärger. Så genom att skaffa sig en vårträdgård har man i princip också lagt grunden för en tjusig höstträdgård. Träd och buskar som inte synts på flera månader under sommarens galaprakt träder plötsligt fram på scenen igen i början av oktober. Står de ihop blir färgspektaklet givetvis mer intensivt. Man kan ganska enkelt komplettera höstträdgårdens träd och buskar med perenner utan att störa vårfloret. Över vårlökarna kan man plantera till exempel astrar, mina favoriter är gren- och skogsaster som bildar vita skyar av blommor i oktober. Olika typer av perenna gräs brukar stå sig fint med både vippor och blad och varför inte plantera in en eller annan ros som får vackra nypon?

Men hösten är förstås inte bara en tid för kontemplation. Det finns mycket att göra i trädgården också. Vill man anlägga nytt är det en perfekt tid att göra det nu, luftfuktigheten är hög och ogräsen inte så pigga. De flesta perenner går att dela på hösten och kan då planteras ut direkt på sina nya växtplatser.

Inför den kommande vintern finns det också en del saker att tänka på. Vi brukar kånka in alla våra oglaserade terrakottakrukor under tak så att de inte spricker i vinterkylan. Dahlia-knölar grävs upp, skakas fria från jord och läggs i papplådor i vår matkällare. Utevattnet stängs av och alla kranar öppnas och töms på vatten.

Rabatterna får vara som de är i stort sett. Vackra fröställningar och gräsvippor bildar grunden till en vacker vinterträdgård och småfåglarna får lite mer att äta och gömma sig i. När man kikar ut över sin trädgård en bitande kall januaridag är man tacksam över att rabatterna inte ser helt tomma och ödsliga ut.

Det största och kanske viktigaste jobbet i trädgården om hösten är förstås att plantera lökar inför våren. Ett mer avigt och bakvänt jobb får man leta efter. Nu när säsongen precis dragit förbi och man redan börjat tänka på vintermys framför brasan är det dags att försöka minnas vad man tänkte om vårprakten i april! Det är sannerligen inte lätt, men när våren väl kommer och alla löftesrika gröna skott börjar skjuta upp ur marken kommer du att vara mer än tacksam för vad du planterade i oktober. Så det är bara att sätta sig framför datorn eller börja bläddra i lökkatalogen och försöka se sin vårträdgård framför sig. Allting känns förfärligt dyrt och onödigt och när lökarna väl kommer är det oftast ett hästjobb att få ner dem i backen. Man kan inte förstå varför man skulle köpa så många, det är lerigt och kallt och svårt att klämma ner lökarna mellan vissna perenner och buskrötter.

Och ändå, en lysande dag i april, kommer du att undra varför du inte satte fler vårlökar! Ett av trädgårdslivets många mysterier. På det hela taget är det en ganska skön känsla ändå, att sluta trädgårdssäsongen med att drömma om våren…

Text: Rebecca Malmsköld