Jojje Jönsson -bortom Dag-Otto

Han jämför sig själv med tennispelaren som bara står på baslinjen och tar emot bollarna. Vissa tar han, andra släpper han. Multitalangen Jojje Jönsson låter lusten styra. Men visst verkar det som om han lyckas fånga, och förvalta, ovanligt många bollar?

Det stod mellan Borås och Falkenberg. Vilken stad skulle Jojjes far välja när erbjudandet om nytt jobb kallade på honom från båda städerna? Familjen fick bestämma och de ropade i enad kör: Falkenberg! Lagom till att Jojje, eller Jöns-Ove, som han egentligen heter, skulle börja gymnasiet drog familjen flyttlasset från Läjet till Falkenberg. Där har han blivit kvar, med undantag för några studieår i Kristianstad och senare även Göteborg. Han är utbildad förskolelärare och dramapedagog, och det är den senare av de två han dragit mest nytta av i karriären. Jojje har stått på scen hela sitt vuxna liv och är den enda i ensemblen som varit med sedan starten när Vallarna firar 20 år i år.

Han hade inte planerat att bli skådespelare. Eller han trodde i alla fall inte att han skulle bli det.

  • Klassens clown blir sällan det, eftersom de inte kan vara roliga på begä Men det stämde tydligen inte på mig, säger han.

Som barn drömde han om att bli indian, och på frågan om han åtminstone fått spela indian på scen så svarar han att han inte fått äran att göra det än, men i sommarens uppsättning på Vallarna, ”Jäkelskap i kikarn”, så har han sett till att skriva in en pilbåge. Det är ju alltid nåt.

Hans karriär som en av Sveriges mest folkkära skådisar på buskisscenen startade strax efter att han gått klart sin utbildning som dramapedagog med inriktning på teater.

  • Jag började frilansa och jobbade med drama med allt från barn och bibliotekspersonal till missbrukare och centerpartister, säger han med ett leende.

Han gick också med i Nya Paraplyteatern och blev sedan tillfrågad om han ville vara med i Stefan och Kristers uppsättning ”Skåpbubblor”, en revy som de körde i 5 år och som var enormt uppskattad och alltid fullsatt.

  • Det sista året jag var med spelade vi 160 föreställningar, det var två stycken om dagen varje fredag, lördag och söndag, säger han.

Det har blivit många roller under åren. Den han är mest känd för är kanske ”Dag-Otto Flink”, brevbäraren från Falkenberg med de stor tänderna, som i sommar är med för åttonde gången på Vallarna. Men personligen tycker han att rollen som ”Hugo Planertz” sticker ut i minnesbanken över roliga roller att spela.

  • Fast man ser ju till att göra alla roller roliga, annars blir det öken att jobba med dem, säger han.

Hugo Planertz var en väldigt liten roll i uppsättningen ”Bröstsim & Gubbsjuka”, också den på Vallarna, men inför repetitionerna så åkte ensemblen iväg över en helg och ”lärde känna” sina karaktärer innan de började jobba med manus. På så sätt visste Jojje redan hur karaktären Hugo skulle reagera, gå eller röra sig i reaktion med replikerna. Efter alla år på Vallarna har han hamnat i ett komiker-fack. Han har inget emot det, faktum är att han inte ens haft tid att bli sugen på att spela någon annan typ av karaktär.

  • Men jag förstår inte varför de inte ringer och frågar om jag vill spela Carl Hamilton, säger han skämtsamt och ler.

 

Förutom att skådespela så är han även manusförfattare, regissör, musiker och konstnär på hobbynivå. Han har varit med och skrivit några av de föregående årens uppsättningar på Vallarna, och årets föreställning likaså. Han spelar även gitarr i bandet ”Fretless Erik and the Naked Dentists”, ett lokalt band som har funnits i över 35 år.

  • Officiellt spelar vi och tar en fika om vi hinner. Inofficiellt fikar vi och spelar om vi hinner, skrattar han, och tillägger att det är det sociala som bandet medför som är det roliga.
  • Speciellt för mig, säger han, som inte hinner ha något socialt umgänge på helgerna eftersom jag alltid jobbar då.

På senare tid har bandet även börjat spela in filmer, för skojs skull. De gjorde en film helt mot green screen som heter ”Det stora bankrånet.”

  • För att finansiera projektet fick de statister som ville bara med, betala för sin medverkan, säger han med ett skratt. Nu håller vi på med nästa filmprojekt, denna gång utspelar sig händelserna i rymden.

De nyvunna filmkunskaperna har lett till att Jojje och en vän börjat producera kortare informationsfilmer för bland annat Vallarna, som de använder i sin marknadsföring.

  • Film är väldigt roligt och något jag kan tänka mig jobba mer med. Det gäller att göra det som är roligt och lockande. Det dyker upp nya erbjudanden hela tiden, och det är bra att ha många bollar i luften. Vissa saker blir av, andra inte, säger han.

Jojje fortsätter fånga bollar som han skickligt jonglerar mellan att roa Sveriges största teaterpublik och leva familjeliv. Ingen vet i vilken riktning nästa boll tar honom, allra minst han själv.

Om Jojje Jönsson:

Äter helst?
Grillad polsk korv med stark senap och sauerkraut.

Dricker helst?
Espresso. Kallt vatten.

Kör helst?
Inte

Ser helst på TV?
Netflixserier

Lyssnar helst på?
Nora Jones

Gör helst en ledig dag?
Skrotar i trädgården och pular med det som faller mig in.

Text: Amanda Hajney