Site icon Vamé

Ladan där julen börjar

Julladan i Eldsberga

Jullada

Det blir tredje året i rad som makarna Claes och Monika Hamilton öppnar upp Julladan i Eldsberga.
– Eller egentligen är det bara andra året, eftersom vi inte hade så mycket att erbjuda det första året.
Det går inte riktigt att jämföra med vad det är nu, förklarar Monika.

Utanför ladan står kungsgranarna uppradade, och det är bara att välja och vraka bland olika storlekar.
För den som vill få extra kunskap om vad det är man faktiskt köper,
finns också möjligheten att gå på gransafari strax intill.

– Det var något vi kom på förra året i och med att vi inte kunde ta in för många i ladan samtidigt. Istället för att bara stå och köa utanför. Tänkte vi att det kanske kunde vara intressant att få lära sig mer om granodling. Det tar ungefär sju till tio år för en kungsgran att växa till sig stor nog för att bli en julgran.
Man även utökat sin gransafari med en quiz där besökarna får svara på frågor under tiden de går den cirka 1 kilometer långa slingan.

Gran i kruka

Till vardags jobbar Claes med förmedling och rådgivning vid köp och försäljning av kommersiella fastigheter och Monika är lärare. Men ett par månader i slutet på året går den mesta tiden åt till att leverera julstämning till besökarna. Förutom vanliga julgranar erbjuder de också det lite mer hållbara alternativet, gran i kruka.

– Vi levererar krukgranar till dels återförsäljare men vi säljer dem även här på gården, berättar Claes.

Det fiffiga med en krukgran är att man efter att julen är över, kan gräva ner granen i sin trädgård. Om den står i ett bra läge och om man tar hand om granen under året. Kan man gräva upp granen och använda den som julgran åter därpå igen. Julladan hyr också ut granar i kruka.

– När man köper en krukgran kan man välja mellan både kungsgran och den lite nättare blågranen. Sedan kan man välja om man vill ha en gran att klä själv, eller köpa en gran som Monika redan har pyntat, säger Claes.
Det här med pyntet är Monikas grej.

– Ja, jag har mer hand om ladan medan Claes fokuserar på Hallandsgran, vilket är namnet som granarna säljs under.

När dörrarna till Julladan möts man av vad som tycks vara tusentals juleljus, ackompanjerade av varma toner av julmusik.

– I år ska det vara lite extra. Inte svulstigt, men pyntat. Gärna med mycket glitter och ljus, säger Monika och pekar på vackra sammetsstjärnor klädda med ljusslingor.

Julstämning i julladan

Julmusik

Längst in ligger ingen mindre än tomten på en höbal och snarkar.
Hur är det att jobba i den här miljön, blir de inte trötta på julen i förtid?

– Nej, vi älskar julen. Den symboliserar gemenskap och tid för reflektion. Men ja, det är klart vi kanske hinner trötta litegrann på julmusiken som går på repeat, skrattar Monika.

Julladan ger skäl för sitt namn. Det är en lada full av jul. Det är inte bara en butik, utan en upplevelse. Kombinera gärna ett besök hos oss med att stopp på några av de andra inom Eldsbergabygdens företag för en riktig helhetsupplevelse, tipsar makarna Hamilton. Men vad ni än gör. Väck inte tomten. Han behöver all vila han kan få inför de stressiga dagarna som väntar framöver.

info julladan

Besök julladan intagram. Hemsidan julladan.se

Läs om fler företagare på Vame.se

Text Amanda Hajney • Foto Viktor Dunér
Exit mobile version