Klivet från grill till komplett utekök, ett spännande steg!

När det blir sommar sitter vi gärna utomhus och umgås med vänner. Men att alltid behöva vara den som står inne i köket för att förbereda och tillaga maten, gör att man förlorar tid att umgås med sina gäster. Tänk om du kan ändra på det, och umgås med dina vänner samtidigt som du lagar maten?

Lösningen är ett utekök som du placerar där du vill umgås med sällskapet. Kanske är det mitt på gräsmattan i glaspaviljongen, på trädäcket eller varför inte i växthuset där du kan laga mat i ett hav av kryddor och örter? På det sättet blir trädgården ett kombinerat vardagsrum och kök och du kan vänta med att börja laga maten tills dina gäster kommer och istället göra det ihop.

På internet finns en uppsjö av instruktioner på hur du bygger ditt utekök, och du kan själv välja hur komplicerat du vill göra det. Antingen i en rustik stil med trämaterial och betong eller en clean stil med material av stål. Varför inte ta tillvara på material som blev över efter en renovering? Den gamla och tråkiga diskbänken kan plötsligt få en ny användning och du slipper köra den till återvinningen. Ett tips är att kolla vilken stil omgivningen har där uteköket ska stå, och sedan utgå från det. — Ett material som vi sett en ökning på senaste tiden är keramik och det beror på att det är underhållsfritt berättar Ulf Nilsson från Svenska Kakel i Halmstad och fortsätter: Det är en trend som kommer ifrån Mellaneuropa, där man ofta lägger mycket pengar på sina uteplatser och utemiljöer.

Samma funktioner som du har i ditt vanliga kök kan du även få i ditt utekök, med allt från avlastningsytor till diskho, eller varför inte en diskmaskin? Det finns även smarta lösningar på inbyggd förvaring där du kan gömma undan nödvändiga saker som du inte vill ska synas. — Vatten går absolut att ansluta, men det klarar inte frost och tjäle. För att undvika det gräver man ner en slang med fall, så den kan tömmas på vintern. Du behöver även gräva ner elkabeln, som ska vara godkänd för utomhusbruk, och ansluta den i ett utvändigt eluttag som är jordat med jordfelsbrytare, förklarar Peter Danielsson från Comfort i Halmstad och fortsätter: Ett tips är att välja en diskho och kran i rostfritt, så minimerar du risken för rostangrepp.

Ett annat tillskott som kan göras i trädgården är en utedusch. När du kommer hem från stranden eller när du smutsat ner dig i rabatten kan du, istället för att dra in smutsen inomhus, duscha av dig i din utedusch. Det kan även vara en smart lösning för de platser där du inte kan bygga en vanlig dusch, exempelvis i torpet eller sommarstugan. — För att skapa en lyxigare känsla kan du lägga klinkerplattor på duschens golv och varför inte mosaikplattor på väggarna? berättar Ulf.

Precis som med uteköket, kan du välja hur komplicerad din utedusch ska vara. Det kanske räcker med en hink med snöre hängandes från en stolpe? Eller så vill du ha en modern utedusch med ett system som gör att du kan välja vilken temperatur du vill ha på vattnet när du duschar. — Idag finns det vattenutkastare som har en kall och varm utgång, där det går att koppla in en termostatblandare och via den kunna reglera temperaturen, förklarar Peter och fortsätter: Men det vanligaste är en behållare på uteduschen så vattnet värms upp av solen.

Trädgården är stället att hänga på i sommar, så varför inte göra den till en plats där du har tillgång till allt?

 

Text: Frida Hansson